Доступність посилання

ТОП новини

Нове у зовнішній політиці


Нове у зовнішній політиці

Київ, 15 жовтня 2002 - Зовнішня політика, до певної міри, є похідною від політики внутрішньої. Остання ж в українському випадку викристалізовує і захищає інтереси окремих фінансово-промислових і політичних груп. Отже, немає нічого дивного у тому, що Західні області сподіваються на співпрацю України з державами Західної Європи, а Південні та Східні регіони держави охоче лобіюють інтереси російських партнерів по бізнесу. Київська ж – так би мовити, центральна – еліта зацікавлена в одночасному розвиткові відразу усіх зовнішньополітичних напрямків: від проросійського – до проєвросоюзівського, від пропольського – до про-іракського тощо.

Але варто зауважити, що мода на багатовекторність зовнішньої політики в Україні поступилася моді на стратегічне партнерство, і це можна вважати новим віянням у зовнішній політиці держави.

Тільки чільні українські політики примудряються наносити візити і вітати відкриття у Києві дипломатичних місій держав, подібних Іракові чи Лівії. Останній із зовнішньополітичних парадоксів – це майже одночасний приїзд до Києва Президента Естонії – держави, яка незабаром стане повноправним членом Євросоюзу – та Президента Ірану: на цю державу міжнародна спільнота позирає скоса. Це вже не кажучи про присутність в Україні цими днями американських та британських експертів – ревізорів, чия місія – проінспектувати об’єкти Міністерства оборони і з’ясувати, чи справді українська держава продала військові комплекси “Кольчуга” іракському диктаторові Саддамові Хусейну. Щоправда, якими би не були результати розслідування, міжнародний імідж України вже наблизився до нуля: адже перед “Кольчугами” були плівки Мельниченка, справа Гонгадзе, небажання іноземців працювати на українських теренах унаслідок корупції тощо. І справжнім криком душі можна вважати слова Президента Леоніда Кучми, сказані на зустрічі з естонським колегою 14-го жовтня у Києві: за словами глави держави, українські політики роблять усе можливе, щоб Україна “пасла задніх” на євросоюзівському шляху. “У такій ситуації винна у першу чергу сама Україна”, - зазначив Президент Кучма.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG