Доступність посилання

ТОП новини

Президент Польщі не підписав законопроект про податкову амністію


Президент Польщі не підписав законопроект про податкову амністію

Варшава, 16 жовтня 2002 - Президент Польщі Александр Кваснєвський у понеділок відмовився підписати, запропонований парламентом законопроект про податкову амністію. Ідея пільгового оподаткування приховуваних коштів в обмін на їх легалізацію, належить міністрові фінансів Польщі Гжегожові Колодко. Згідно задумові Колодка, податкова амністія мала би принести в бюджет щонайменше 150 мільйонів доларів, тому цю ідею підтримав уряд, потім Сейм, а початково навіть президент висловлював свою готовність такий законопроект підписати. Однак, викликане такою пропозицією обурення громадян та спротив опозиційних партій виявилися настільки сильними, що в останній момент президент передав суперечливий законопроект на розгляд Конституційного Трибуналу на предмет відповідності його вимогам польської Конституції.

Пропозиція міністра фінансів Польщі Гжегожа Колодко була простою: особа, котра захоче легалізувати свої приховувані від податківців заощадження, зможе уникнути відповідальності, заплативши державі податок у розмірі дванадцяти процентів від усією суми. Здавалось би, задум простий і логічний: вивести з “тіньової сфери” мілярди доларів, які зміцнили б економіку країни, а за одно підсилили б на сотні мільйонів державний бюджет. Однак, логіка економістів не завжди йде в парі із соціальною справедливістю.

Варто додати, що у Польщі є три основні податкові пороги котрі, згідно річних прибутків має сплачувати громадянин, це 19%, 30% і 40%. Тож, зрозуміло, що ідея пільгового потрактування тих, хто протягом років приховував прибутки, викликала обурення чесних платників податків. Соціологічні дослідження показали, що близько 70 % поляків виступають проти впровадження податкової амністії.

На їх захист виступили з публічними зверненнями у пресі групи польських інтелектуалів, громадські організації, а також Речник Громадянських Прав. З цього питання відбулася також бурхлива дискусія у польському Сеймі, де правляча коаліція лівих сил відстоювала пропозицію свого міністра фінансів, а опозиція її критикувала. Представники ліберальної партії Громадянська Платформа готові були погодитись на впровадження податкової амністії, але запропонувала податковий поріг, який був би більш справедливий – 50 відсотків від приховуваної суми. Натомість, праворадикальна Ліга Польських Родин устами свого представника заявила із трибуни Сейму, що “проект закону про податкову амністію ображає та принижує всіх порядних громадян Польщі, котрі важко працювали та сплачували податки”. Однак, ліва більшість польського парламенту прийняла цей суперечливий законопроект і відправила його на підпис до президента країни. Александр Кваснєвський, котрий сам є представником лівих сил і котрий знає про непопулярність цієї ідеї серед громадян, прийняв вл істину “соломонове” рішення. Він передав законопроект на розгляд Конституційного Трибуналу. Визнає Трибунал його згідним з Конституцією – президент підпише, а не визнає – уряду доведеться попрацювати знову, приводячи свій проект у відповідність до конституції. Численні оглядачі політичної сцени у Польщі переконані, що вирок Конституційного Трибуналу буде негативним – отже, чесні громадяни заспокояться, а нелегальні прибутки і надалі залишатимуться у тіньовій смузі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG