Доступність посилання

ТОП новини

Західні консультанти намагаються розгадати стратегію Медведчука


Західні консультанти намагаються розгадати стратегію Медведчука

Прага, 15 жовтня 2002 – Жоден із пропрезидентських олігархів України не має шансів стати президентом цієї держави. Такий прогноз подає впливова міжнародна консалтингова фірма "Оксфорд Аналітіка" (Oxford Analytica). Вона консультує банки, уряди та міжнародні організації з приводу політичного, економічного й бізнесового клімату в Україні. Її експерти намагаються розгадати стратегію Віктора Медведчука стати президентом.

Якщо в Україні відбудуться вільні демократичні вибори, до 2 туру потраплять Віктор Ющенко та Петро Симоненко; натомість олігархам з оточення президента Кучми, в тому числі й Вікторові Медведчуку, бракуватиме популярності. Консультанти фірми Оксфорд Аналітітка пов'язують призначення Медведчука главою адміністрації президента з початком виборчої кампанії і вважають, що суть його стратегії у забезпеченні свого наступництва на президентський престол. Як це зробити? – аналітики припускають, що Медведчук хоче створити пропрезидентську більшість на базі СДПУ(о), яка потім призначить новий кабінет з ним на чолі, а сам Медведчук прем’єрську посаду використає як плацдарм для перемоги на президентських виборах. Стратегія намагається дублювати російський сценарій передання влади від Єльцина до Путіна. А от ключовим елементом втілення планів Медведчука й Кучми є жорсткий контроль над засобами масової інформації.

Намагаючись розгадати стратегію Медведчука, дорадницька компанія "Оксфорд Аналітіка" пояснює останні кроки адміністрації Кучми таким чином: планувалося, що два президентські накази щодо прозорості влади створять Кучмі та його олігархам позитивний образ, що ЗМІ ігноруватимуть протести опозиції, а справу Гонгадзе та українських Кольчуг висвітлюватимуть у вигідному для уряду ракурсі.

Експерти консалтингової фірми вважають, що ставка на це є помилковою тому, що останні вибори показали, наскільки українці не приймають спотвореної інформації з екранів телевізорів, наскільки не довіряють телеканалам. Попри усі перешкоди, опозиційні до президента сили здобули на березневих парламентських виборах майже 60 відсотків голосів. І нарешті аналітики фірми нагадують своїм клієнтам, що більшість українських громадян, за даними вересневого дослідження, підтримують опозицію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG