Доступність посилання

ТОП новини

У Варшаві почалася міжнародна конференція під назвою “Україна у Європі”, в якій беруть участь керівники польської держави, з українського боку присутні дві делегації: влади та опозиції


У Варшаві почалася міжнародна конференція під назвою “Україна у Європі”, в якій беруть участь керівники польської держави, з українського боку присутні дві делегації: влади та опозиції

Варшава, 15 жовтня 2002 - У Варшаві почалася міжнародна конференція під назвою “Україна у Європі”, в якій беруть участь керівники польської держави, з українського боку присутні дві делегації: влади, яку очолює Віктор Медведчук, та опозиції, яку представляють зокрема Віктор Ющенко та Олександр Мороз.

Уже після початку роботи конференції, до її учасників приєднався голова дипломатії Європейського Союзу Хав’єр Солана.

Першу промову на Варшавській конференції “Україна у Європі” виголосив президент Польщі Александр Кваснєвський. У своєму виступі польський президент зокрема зазначив, що Польща із занепокоєнням спостерігає за подіями, які відбуваються протягом останніх тижнів в Україні. Звертаючись до представників української влади та опозиції пан Кваснєвський запропонував у невимушеній формі висловити позицію кожної зі сторін.

Александр Кваснєвський:

Участь у цій дискусії дасть нам усім шанс, щоби у відвертій, розкутій розмові з’ясувати позицію всіх важливих учасників політичного життя в Україні щодо стратегічних питань, які визначатимуть майбутнє України, Європи і наших взаємних стосунків.

Володимир Павлів

Однак, пропозиція розкутої і відвертої розмови, мабуть, не зовсім відповідала наступному доповідачеві – голові адміністрації президента Кучми Віктору Медведчуку. Практично не відводячи очей від картки із своєю промовою, пан Медведчук виголосив, неодноразово вже повторювані фрази про бажання України вступати в НАТО та інтегруватися з Європою, а також запевнив у готовності президента Кучми вести діалог з опозицією та звинуватив саму опозицію у неконструктивній поведінці:

Віктор Медведчук:

Щойно в мене відбулася зустріч із президентом Польщі Александром Кваснєвським, де ми обговорили питання як ті, що будуть обговорюватися під час конференції, так і взагалі внутрішньополітичної ситуації в Україні, розклад політичних сил, що відбувається в парламенті, взагалі в державі у зв’язку з політичними акціями, які в останні тижні проводить опозиція. Щодо переговорів і діалогу з опозицією, як ви знаєте, я про це заявляв неодноразово президенту України Леоніду Кучмі, що до такого діалогу влада готова. Більше того, я вважаю і твердо переконаний, що звернення до українського народу, яке пролунало 24 серпня від Леоніда Кучм про проведення реформи влади, політичної реформи, це і є перший крок до конкретного діалогу, вдосконалення влади в Україні.

Володимир Павлів

Про те, наскільки український президент насправді готовий до будь-якого діалогу, найкраще свідчить той факт, що під час завтрашнього візиту до Варшави Кучма не візьме участі у конференції, а лише зустрінеться з Александром Кваснєвським та Хав’єром Соланою. Саме через це члени делегації української опозиції переважно не поділяють оптимізму польського президента, пов’язаного з тим, що конференцію все ж удалося організувати. “Якби я був польським президентом – сказав журналістам Олександр Мороз – то теж був би оптимістично налаштований”. Однак, розвиток подій в Україні не дає підстав для оптимізму – наголосив лідер українських соціалістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG