Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде суд над Кучмою за океаном?


Чи буде суд над Кучмою за океаном?

Прага, 15 жовтня 2002 - Білий Дім всерйоз розглядає можливість видачі міжнародного ордера на арешт президента Кучми. Так стверджує народний депутат Тарас Чорновіл, що недавно повернувся зі Сполучених Штатів. За його словами, в адміністрації Буша розглядають можливість застосування санкцій за незаконну торгівлю зброєю не до України в цілому, а лише до президента і його оточення. Але чи, справді, можливий такий варіант? Це запитання до Романа Купчинського, експерта Радіо Свобода з питань корупції та організованої злочинності.

Роман Купчинський

Я маю великі сумніви, що такий варіант узагалі розглядається, бо гірший ворог Сполучених Штатів сьогодні - це Саддам Хусейн. І Сполучені Штати ніколи не видали міжнародного ордеру на арешт Хусейна. То чому мали би видавати на Кучму? Наскільки мені відомо, це суперечить міжнародному праву, щоб видати ордер на арешт діючого президента будь-якої держави. Навіть, у найгірших моментах Холодної війни, коли президент Чехословаччини Гусак був ворогом США, ніколи не була порушена кримінальна справа щоб його арештувати, чи арештувати президентів інших держав, які були в поганих стосунках зі США. Наприклад, Каддафі чи інші. Можна навести різні приклади. Я вважаю, що ця інформація не має реальних підстав.

Мар’яна Драч

Але, з іншого боку, ми знаємо, що зараз на території США триває судовий процес над колишнім прем’єр-міністром України Павлом Лазаренком. Його підозрюють у тому, що він відмивав гроші у США. Якщо будуть якісь докази, що керівництво України також причетне до таких операцій, що тоді?

Роман Купчинський

Я вважаю, що деякі люди, які зараз у керівництві України, також відмивали гроші. Але я сумніваюся, що США видадуть ордер на їх арешт поки вони при владі. Коли вони покинуть свої пости, тоді є можливість їх притягати до кримінальної відповідальності за такі злочини. Не забуваємо, що Лазаренка арештували, коли він сам приїхав до Сполучених Штатів, і тоді він уже не був прем’єр-міністром. Я не бачу паралелі між ситуацією з Лазаренком і діючими людьми в адміністрації президента України.

Мар’яна Драч

А тепер про офіційну реакцію США на заяву Чорновола, про те, що у Вашингтоні розглядають можливість видачі міжнародного ордера на арешт українського лідера. Спершу в американському посольстві у Києві відмовилися коментувати слова опозиційного політика, але згодом сказали Радіо Свобода, що Сполучені Штати таких планів щодо Кучми не мають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG