Доступність посилання

ТОП новини

«Якщо поліції не вдасться забезпечити організований перебіг самміту НАТО в Празі, я подам у відставку», - заявив міністр внутрішніх справ Чеської Республіки Станіслав Ґросс


«Якщо поліції не вдасться забезпечити організований перебіг самміту НАТО в Празі, я подам у відставку», - заявив міністр внутрішніх справ Чеської Республіки Станіслав Ґросс

Прага, 16 жовтня 2002 - Самміт має відкритись 21 листопада цього року.

За оприлюдненими даними, до Праги на найвище зібрання НАТО мають прибути президенти близько 40 держав, найвище керівництво Альянсу і чільні політики кількох десятків країн. Також до чеської столиці приїде три тисячі журналістів з усього світу. Празький самміт уже називають історичним, тому що саме тут має дійти до розширення НАТО ще сімома країнами. По-друге, празький самміт вирішуватиме важливі трансформаційні процеси всередині самого Альянсу: зокрема, що потрібно зробити, щоб протистояти всесвітньому тероризму й розповсюдженню зброї масового знищення, як боротись з іншими небезпеками, що їх принесе 21 століття.

Підготовка до самміту - головна тема чеської преси, яка розглядає дослівно під мікроскопом усі її аспекти. Наприклад, стало відомо, що пражани завершують пошуки гідних довіри кухарів, офіціантів і прибиральниць, тобто всіх служб у готелях, де житимуть високі гості, що порядок у Празі має забезпечувати близько 12 тисяч поліцейських включно з підрозділами особливого реагування, а кілька винищувачів охоронятимуть празьке небо. На час самміту в деяких столичних школах будуть оголошені канікули, а мерія Праги повідомила, що всі в’їзди до столиці будуть контролюватись, а спеціальні телефонні ліні вже нині цілодобово дають інформацію про роботу транспорту на час самміту НАТО.

Самі по собі всі ці завдання не прості. Та до них додались випробування, яких ніхто не чекав. Ïх принесла велика вода – нечувана повінь у серпні цього року дослівно паралізувала роботу комунальних служб у Празі. Ще й нині закриті 21 станція празького метро. Затопленими виявились і декотрі готелі, які були практично готовими до самміту. Словом, довелось все починати спочатку. І треба віддати чехам належне: графік підготовки до самміту НАТО не зірваний. А вчора міністр внутрішніх справ Чехії Станіслав Ґросс, який є головним координатором роботи усіх служб безпеки, заявив, що в разі, якщо поліції не вдасться забезпечити організований перебіг самміту, він подасть у відставку. Заяву міністра деякі політики вважають трохи необачною – мало що може статись у мільйонному місті, де під час самміту мають намір протестувати кілька тисяч комуністів та анархістів. Та видно, 33–річний міністр Станіслав Ґросс, до речі, один із наймолодших і найулюбленіших чеських політиків, знає вагу даному слову. Пражани добре пам’ятають, як йому вдалось упоратись з бійками, розв’язаними антиглобалістами понад рік тому під час форуму Світового банку в Празі. Та ще з більшою пошаною вони згадують свого міністра внутрішніх справ під час серпневих повеней, коли він три доби не спав, щоб допомогти людям у біді. Таких міністрів чехи шанують, а тому вірять, що і самміт НАТО зі своїм міністром здолають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG