Доступність посилання

ТОП новини

Політична криза у Сербії день у день ускладнюється й могла б призвести до блокади інституцій


Політична криза у Сербії день у день ускладнюється й могла б призвести до блокади інституцій

Белград, 18 жовтня 2002 – Сесію республіканського парламенту, яка мала відбутися у п’ятницю, відкладено на невизначений час через те, що невідомо, хто має депутатські повноваження.

Президента Сербії не обрано ні в другому турі. Згідно з Конституцією, спікер Парламенту повинен призначити нові вибори після оприлюднення офіційних результатів. Результати оприлюднено. Партія президента Югославії Воїслава Коштуніци їх оскаржила. Республіканський виборчком відкинув скаргу. Нові вибори не призначено. У п’ятницю Парламент мав обговорити проект нового виборчого закону. Сесію відкладено, оскільки спікер вищого законодавчого органу не знає хто має право називатися народним обранцем.

Непорозуміння виникли після скасування Конституційним судом Югославії рішення парламентської більшості про позбавлення мандатів усіх 45 депутатів від партії Воїслава Коштуніци. Їх позбавили мандатів тому, що бойкотували роботу Парламенту. Тепер вони вважають, що мають право повернутися. Але, їхні місця займають інші люди призначені партіями правлячої коаліції. А в залу немає місць для усіх. Спікер Парламенту Наташа Мічич відклала й сесію й призначення нових виборів.

Тож, Сербія немає парламенту. Могло б статися, що від 5 січня наступного року не буде мати ні президента. Справу депутатських мандатів має переглянути республіканський Конституційний суд. У зв’язку з цим слід сказати, що в союзному суді сидять прихильники Коштуніци, а в республіканському – сербського прем’єра Зорана Джінджича. Сербський конституційний суд, за словами його голови, не буде поспішати, оскільки справа дуже складна.

Юристи попереджають, що інституції стали жертвами боротьби за владу та що прискорено втрачають достовірність. Проте, ні вони не згідні в тому звідки треба почати й хто повинен поступитися. Зрештою, головні актори драми, Коштуніца й Джінджич, не виявляють готовності до поступок. В сьогоднішніх газетах, скажімо, можна прочитати десятки статей й коментарів які свідчать лиш про одне: політична криза поглиблюється.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG