Доступність посилання

ТОП новини

Литва ще цього року готова запровадити до обігу євро поряд з літом. Вільнюська зустріч "Ширша Європа"


Литва ще цього року готова запровадити до обігу євро поряд з літом. Вільнюська зустріч "Ширша Європа"

Вільнюс, 18 жовтня 2002 — Готуючись до вступу в Європейський Союз, Литва вже цього року ладна запровадити до обігу євро поряд з національною валютою - літом. Якщо Сейм Литви в осінню сесію ухвалить зміни в законі про іноземну валюту, ще цього року за товари чи послуги можна буде розраховуватися не тільки літами, але і євро.

Таким змінам не суперечить ні міністерство фінансів, ні центральний банк, сприятливо ставляться і підприємці.

У процесі підготовки до вступу в ЄС на початку цього року курс літа було прив'язано до євро за відношенням 3,4528 літи за 1 євро.

9 жовтня Європейська Комісія констатувала, що Литва разом з іншими 9 країнами-кандидатами відповідає політичним, а в момент вступу на початку 2004 року відповідатиме й економічним критеріям членства в ЄС. Комісія рекомендувала закінчити переговори з кандидатами до кінця цього року, а угоди про вступ укласти весною 2003 року.

Сьогодні, 18 жовтня, у Вільнюсі відбувається одноденна зустріч "Ширша Європа", в якій беруть участь представники країн ЄС і країн кандидатів - директори політики міністерств закордонних справ і європейські кореспонденти. У прес-релізі МЗС Литви сьогодні відзначається, що підчас зустрічі обговорюються перспективи "Ширшої Європи", котра саме тепер і формується і котра має окреслити ставлення до України, Молдови, Білорусії і до Калінінградської області Росії. Литва прагне зберегти традиції співробітництва з цією областю і поділитися власним досвідом в розвитку взаємин Європейського Союзу й Росії, повідомляє МЗС Литви.

Литовська преса сьогодні нагадує, що розширенню ЄС може перешкодити повторний референдум 19 жовтня в Ірландії. Навіть стаття у вільнюському часопису "Respublika так і зветься - "Майбутнє Литви - в руках Ірландії".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG