Доступність посилання

ТОП новини

Про ситуацію з державними телекомпаніями. Чи не проглядає за подібними “політичними рішеннями” загроза національній безпеці України?


Про ситуацію з державними телекомпаніями. Чи не проглядає за подібними “політичними рішеннями” загроза національній безпеці України?

Київ, 21 жовтня 2002 - Останніми днями державні чиновники, які тією чи іншою мірою відповідають за національний телепростір, зокрема, за функціонування державних обласних телекомпаній, зробили низку заяв, які не вельми узгоджуються з чинним законодавством. На сьогодні 24 обласні і 2 регіональні (у Києві та Севастополі) телекомпанії працюють на УТ-3, де фактичним монополістом на сьогодні є телеканал “Інтер”.

Проводячи нараду з керівниками регіональних держтелерадіо компаній 8 жовтня, голова Державного комітету з інформаційної політики, телебачення і радіомовлення Іван Чиж заявив, що він переводить з 21 жовтня обласні державні телерадіокомпанії з телеканала УТ-3 на телеканал УТ-1. Він, зокрема, сказав, що згадані телерадіокомпанії не матимуть ліцензії, але це рішення політичне і в це посвячений Президент України. Присутній на нараді Борис Холод підтримав це рішення.

А ось як прокоментував це голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко:

“Я щось у Конституції не знайшов, що таке “політичне рішення”, це рішення є незаконним. Воно може бути законним тільки після того, як Національна Рада у відповідності до порядку ліцензування оголосить конкурс на частоту, на якій діє перша Національна телекомпанія. Оскільки конкурс ніхто не оголошував, це рішення є незаконним”.

Дещо обережніше прокоментував несподіване рішення Івана Чижа президент Національної телекомпанії Ігор Сторожук:

“Коли пан Чиж заявив, що переведе мовлення, на мій погляд, він трошки перебільшив свої повноваження стосовно взагалі управління системою мовлення на різних частотах. Це питання є прерогативою Нацради з питань телебачення і радіомовлення. А стосовно Національної телекомпанії, відповідно до статуту Національної телекомпанії зазначено, що Держкомінформ є головним розпорядником бюджетних коштів. Якщо Нацрада ухвалить якесь кінцево-зрозуміле і юридично-обгрунтоване рішення, то ми – Державна телекомпанія - будемо змушені його виконати. Я не можу підтримати або не підтримати напіврішення.”

Микола Томенко переконаний, що компромісу можна досягти, залишивши обласні державні телерадіокомпанії на УТ-3, на якому одержав право мовлення на 20 годин телеканал “Інтер”. У разі іншого рішення “Інтер” стане монополістом в українському телепросторі. Говорить Микола Томенко:

“Інтер” – єдиний канал України, який повністю вільний від конкурентів, який матиме 20 годин з 24 часу. Він стає рекламним монополістом в Україні, бо я як рекламіст зацікавлений працювати з таким каналом. І він усіх конкурентів “сплавляє” на частоти “1+1”, Перша національна компанія ділить частоту з “Ерою”. Таким чином залишається один “чистий” канал, який виграв такими незаконними методами. А Холод і Чиж говорять – ось ми подзвонили до президента, він сказав, треба діяти таким чином, “це політичне рішення”. Яке “політичне рішення”?”

До речі, телеканал “Інтер” міцно зав’язаний на російські політичні та економічні інтереси. Чи не проглядає за подібними політичними рішеннями загроза національній безпеці України?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG