Доступність посилання

ТОП новини

На парламентських виборах, що в неділю відбулися у Чорногорії, абсолютну перемогу здобула Демократична коаліція за Європу очолювана президентом Мілом Дюкановичем


На парламентських виборах, що в неділю відбулися у Чорногорії, абсолютну перемогу здобула Демократична коаліція за Європу очолювана президентом Мілом Дюкановичем

Белград, 21 жовтня 2002 – Була це історична ніч. Прихильники Дюкановича та його коаліційного партнера Жарка Ракчевича до ранку святкували перемогу, яка, на їхню думку, на ще один крок наблизила Чорногорію до незалежності. Незалежницька коаліція має тридцятьох дев’ятьох з-поміж сімдесяти п’яти депутатів у республіканському парламенті й вона в змозі сформувати стабільний уряд. Дюкановичу наразі не потрібні непевні партнери, яким в минулому була Ліберальна спілка. Саме ліберали у квітні цього року вийшли з уряду, викликали політичну кризу й змусили президента призначити дострокові вибори. Виборці їх за те суворо покарали: Ліберальна спілка в новому складі парламенту матиме лише чотирьох депутатів. Проєвропейська коаліція здобула перемогу й на виборах депутатів до міської ради Подгориці, де також матиме абсолютну більшість.

Звертаючись вночі до своїх прихильників, Дюканович сказав: “Такий результат є наслідком серйозної політичної боротьби протягом минулих п’яти років, яку ми вели для того, щоби зберегти мир у Чорногорії й звільнили її з відсталості.”

Речник просербської коаліції Драґан Копрівіца визнав поразку ще о одинадцятій годині вечора: “Ми під час виборчої кампанії зробили все, що були в змозі. Усе же, треба зазначити, що частина кампанії не було прозорою.” Просербська Коаліція за зміни, яка в минулому називалася коаліцією за Югославію й була змушена нашвидкуруч міняти назву, здобула 30 депутатських місць. Не допомогла їй ні підтримка офіційного Белграда. Можливо, що їй навіть зашкодила кампанія окремих белградських мас-медіа проти президента Дюкановича. Перемозі самостійників посередньо допомогли й представники окремих західних країн та організацій, які робили тиск на чорногорську владу, вимагаючи від неї відкласти референдум про незалежність і зберегти федерацію з Сербією. Таке ставлення європейців обурило гордих чорногорців.

Президент Югославії Воїслав Коштуніца, який у союзній владі тісно співпрацює з чорногорською просербською коаліцією, досі не подавав заяви з приводу виборів у Чорногорії. Не важко збагнути, що результати є для нього неприємною несподіванкою.

Вибори в Чорногорії, так само як у недавні невдалі президентські вибори у Сербії, показали, що союзна держава стала тягарем і для Чорногорії й для Сербії. Після перемоги на парламентських виборах президент Дюканович може без нервози розпочати кампанію для президентських виборів, які призначено на 22 грудня. Харизма чорногорського президента у неділю зросла. Зросла і його відповідальність за долю шестисот тисяч мешканців республіки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG