Доступність посилання

ТОП новини

Капітула примирення


Капітула примирення

Львів, 21 жовтня 2002 - Цими вихідними у Польщі, у старовинному Красічинському замку, що поблизу Перемишля, відбулося чергове вручення нагород церковно-громадської Капітули примирення. Минулого року її нагороди у Львові вручав Папа Римський Іван Павло ІІ. Тоді їх отримали відомий польський професор, історик Єжи Клочовський і ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Іван Вакарчук. Ініціатива створення Капітули (ради) примирення між двома народами належить сестрам-василіанкам з Перемишля. А її метою є визначення кращих із кращих особистостей з України та Польщі, які працюють для зміцнення українсько-польських стосунків.

Члени Капітули, а це 30 відомих польських і українських особистостей, серед яких американський політолог польського походження Збігнєв Бжезінський, глава УГКЦ кардинал Любомир Гузар, історик Мирослав Попович, розглянули кандидатури аж 100 претендентів на нагороду. І ось у суботу, у мальовничому Красічинському замку, що за 5 кілометрів від Перемишля, упродовж 3 годин відбувалося голосування щодо кандидатів і урочиста церемонія нагородження за участю польських та українських інтелектуалів.

Згідно з рішенням Капітули, її лауреатами названі відомий польський політик, громадський діяч, один із лідерів “Солідарності” Яцек Куронь, і український політолог, літературознавець Микола Рябчук. Вони удостоєні цієї нагороди за те, що обоє подають правдиву інформацію про українсько-польські стосунки, не уникаючи при цьому і гострих проблем. Якщо Микола Рябчук говорить відкрито про важке українсько-польське минуле серед українців, то Яцек Куронь не уникає жодної можливості, щоб впливати на погляди співвітчизників стосовно складної історії взаємин обох народів. Натомість українсько-польський батальйон, що був створений у 1990 році, удостоєний нагороди Капітули за зміцнення українсько-польської співпраці на миротворчій ниві.

Отримуючи нагороду, скульптуру у вигляді маку й волошки, які ростуть з одного кореня,Микола Рябчук зазначив, що він завжди працював для себе, щоб зробити світ кращим і людянішим, а це виявилося потрібним і для поляків, і для українців. В інтерв'ю для радіо “Свобода” Микола Рябчук каже:

“Польща для нас найближча Європа, із якою ми маємо досвід співпраці і яка на нас звертає увагу. Адже для усієї іншої Європи ми байдужі, України не може її зацікавити. Польща - єдина країна в Європі, яка розуміє важливість України і те, що вона має ще шанс бути ближче до Європи. Тому я щасливий, що удостоєний нагороди Капітули.”

На жаль, на церемонію нагородження, у зв'язку з погіршенням стану здоров'я, не зміг приїхати Яцек Куронь.

З нагоди цієї урочистості до членів Капітули з вітальним словом від польського президента звернувся його радник, один із найвпливовіших польських політиків Станіслав Цьосик.

”Найважливіше, що капітула україсько- польського поєднання створена не урядовцями, як службовий додаток, а за бажанням людей. Адже стратегічне партнерство між Польщею та Україною тримається на людях, їхніх взаєминах, а не на президентах. І саме з цим вітає Капітулу Олександр Квасневський.”

Натомість адміністрація президента України проігнорувала цю важливу для зміцнення українсько-польського порозуміння й примирення імпрезу. Наступна церемонія нагородження Капітули примирення відбудеться через рік у Львові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG