Доступність посилання

ТОП новини

США - Північна Корея. Референдум в Ірландії у справі членства в ЄС


США - Північна Корея. Референдум в Ірландії у справі членства в ЄС

Прага, 21 жовтня 2002 – Західні оглядачі широко відгукнулися на визнання Північної Кореї у розробці ядерної програми. На думку коментаторів, офіційне визнання Пхеньяна означає готовність відмовитися від дальшої розробки за американську технічну й фінансову допомогу. Сьогоднішня західна преса коментує також результати недільного референдуму в Ірландії у справі реформування Європейського союзу.

Коментуючи визнання Пхеньяна у розробці ядерної програми, оглядач газети «Вашингтон пост» Доу Строк гостро скритикував адміністрацію США за реакцію на це визнання. Вашингтон оголосив, що Північна Корея зламала угоду від 94-го року. Однак, досі, як підкреслює автор, Пхеньян вважав Сполучені Штати головним порушником цієї угоди. Суть угоди полягала в тому, пише коментатор, що Вашингтон пообіцяв припинити зловорожу політику щодо Північної Кореї і нормалізувати з нею дипломатичні та економічні взаємини. Роками Пхеньян нарікав, що США відмовляються дотримати своїх обіцянок. І ці закиди, на думку автора, заслуговують на увагу. Пхеньян вважає, що адміністрація США, замість допомоги, демонструє вороже ставлення й бажання позбутися Північної Кореї. Готовність США надіслати військові підрозділи на Балкани, до Афганістану або до Іраку, закінчує автор, вселяє в північно-корейських керівників побоювання, що їхня країна може стати наступною.

Інша гаряча тема дня – це недільний референдум в Ірландії, в якому більшість ірландців, а точніше 63 відсотки, проголосували врешті за ратифікацію угоди, підписаної у Ніцці 2000-го року про реформування Європейського союзу. У минулорічному референдумі більшість ірландців виступила поти розширення ЄС. Таким чином Ірландія залишалася єдиною країною, яка блокувала угоду і ставила під загрозу дальше розширення Європейського союзу. Ірландська газета «Айріш таймс» у редакційній статті підкреслює, що цим разом ірландці можуть пишатися результатами референдуму, після якого своїм рішенням вони з’єднатися з Європою законним і демократичним шляхом.

Референдум в Ірландії коментує також британська газета «Індепендент». Газета схвально відгукується про цьогорічне рішення ірландців, яке відкрило шлях для дальших змін у Європейському союзі. Газета наголошує на надзвичайній важливості залучення нових членів ЄС із колишніх комуністичних каїн. На референдум в Ірландії схвально відгукнулися майже всі головні європейські газети.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG