Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати продовжують дипломатичні зусилля щоб знайти компроміс щодо нової резолюції у справі вирішення іракської проблеми


Сполучені Штати продовжують дипломатичні зусилля щоб знайти компроміс щодо нової резолюції у справі вирішення іракської проблеми

Вашингтон, 21 жовтня 2002 - Сполучені Штати продовжують дипломатичні зусилля у штаб-квартирі ООН та в столицях п’яти постійних членів Ради безпеки, щоб знайти компроміс щодо нової резолюції у справі вирішення іракської проблеми.

Речник Білого Дому Арі Флайшер сьогодні заявив, що іракська загроза для регіону та стабільності й миру у світі не зникне лише внаслідок проведення інспекцій, а й у результаті зміни режиму в Багдаді. Сполучені Штати звинувачують іракський режим Саддама Хусейна у нарощувані технологій та озброєнь масового знищення та в понад десятилітньому нехтуванні резолюцій ООН: “Ми зацікавлені в роззброєнні, та в припиненні ворожих дій, ворожого ставлення Саддама Хусейна до сусідів і гноблення меншин.”

За словами Арі Флайшера, “метою світової спільноти є гарантувати мир за допомогою роззброєння Іраку й пошанування резолюцій ООН. Зміна режиму в Багдаді є ефективним засобом досягнення цієї мети.”

«Власне в цьому контексті Адміністрація Сполучених Штатів веде переговори в Раді Безпеки ООН, які поставлять крапку над десятиліттям нехтування Багдадом резолюцій Ради Безпеки ООН,» – наголосив сьогодні під час брифінгу речник Білого Дому Арі Флайшер.

Зазначимо, що днями Державний секретар Сполучених Штатів Колін Пауелл висловив сподівання, що американські дипломати запропонують текст нової резолюції щодо Іраку уже цього тижня. За словами глави зовнішньополітичного відомства, нова резолюція охоплюватиме положення щодо нових жорстких інспекцій технологій та озброєнь масового знищення на іракській території. Як зазначив наприкінці минулого тижня речник Державного департаменту Річард Баучер, Сполучені Штати зробили деякі поступки у формулюванні документа, який не охоплюватиме положення про пряме уповноваження автоматичного застосування сили у випадку, якщо Ірак нехтуватиме новою резолюцією ООН. Проект резолюції спершу обговорять п’ять постійних членів із правом на вето в Раді Безпеки. Франція та Росія виступали проти внесення до тексту документа положення про застосування сили. За словами американських офіційних осіб, нова позиція США надасть можливість Раді Безпеки ООН розглянути питання застосування сили у випадку, якщо голова міжнародних військових інспекторів Ганс Блікс дійде висновку, що Ірак не виконує резолюцій ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG