Доступність посилання

ТОП новини

За що Ющенка полюблять в Москві: поради російського політолога


За що Ющенка полюблять в Москві: поради російського політолога

Прага, 22 жовтня 2002 - 22 жовтня лідер блоку Наша Україна Віктор Ющенко зустрічався з російськими політиками в Москві. Інформація з Києва про можливу зустріч Ющенка з президентом Росії, на цю годину так і не підтвердилася. Сьогодні наш експерт - директор московського Інституту політичних досліджень Сергій Марков

Пане Марков, відомо, що Ющенко має в Москві репутацію прозахідного політика, як Ви гадаєте, чи вдалося йому подолати цей стереотип?

Сергій Марков

Віктор Ющенко сьогодні поза сумнівом є найпопулярнішим українським політиком, молодим, симпатичним. Звичайно, він дуже добре виглядає на фоні Леоніда Кучми, принаймні сьогодні. Проте у Віктора Ющенка є дуже серйозна проблема: багато хто підозрює його в антиросійських настроях. Як відомо, багато українських виборців наполягають на тому, що відносини з Росією є пріоритетними. Тому Віктор Ющенко завжди прагнув зустрічі з російськими політиками, щоб в очах виборців зняти цю напруженість.

Якщо говорити про ставлення до Ющенка в Москві, то загалом воно негативне. Самого Віктора Ющенка не розцінюють як антиросійського політика, але його вважають маріонеткою в руках тієї групи американських фондів і центрів, які дуже активно працюють в Україні і котрі, як очікують, будуть керувати його політикою. Коли Віктор Ющенко говорить, що це не так, то в Москві йому вказують на присутність радикальних націоналістів, подекуди на грані психічної норми, котрі пройшли до Верховної Ради в його списку.

Це загальна точка зору. Проте у Віктора Ющенка є прихильники в Москві. Це передусім російські західники. Союз правих сил і Яблуко дуже позитивно ставляться до Віктора Ющенка. При цьому, як не дивно, більш позитивно ставиться Союз правих сил, який вважає Ющенка своїм союзником. Представники "Яблука" мають деякі застереження. Але обидві політичні сили енергійно підказують Кремлю, що потрібно будувати відносини з Ющенком як із майбутнім президентом України.

Мар’яна Драч

Не знаю, чи помітили це у Москві, але Віктор Ющенко став на захист російського бізнесмена Костянтина Григоришина, а цей бізнесмен звинувачує в брутальному тиску Віктора Медведчука. На вашу думку, чи справа Григоришина може стати знаковою для українсько-російських відносин і чи може вона вплинути на позиції Медведчука в Росії?

Сергій Марков

Я припускаю, що справа Григоришина немає особливого значення і навряд чи вплине на ставлення до Ющенка чи до Медведчука. Віктора Медведчука розглядають як стратегічного партнера, він має добрі відносини в Кремлі з Олександром Волошиним, і справа Григоришина не може бути лакмусовим папірцем щодо Росії.

Хочу наголосити, що в Москви є набір вимог до будь-якого українського політика. По-перше, прямі вибори губернаторів. Їх має не призначати президент, а обирати населення. Друге, ратифікація Європейської хартії про мови. Третє, невтручання держави у справи церкви, щоб самі віруючі вибирали собі парафії, бо в такому випадку очікують, що вони оберуть парафії Московського патріархату. Четверте, це визнання свободи поширенням інформації, в тому числі свободи поширення російського телебачення й газет в Україні. І п’яте, надати російській мові офіційний статус в Україні, бо на ній говорить половина населення. Так от, коли Віктор Ющенко виступить з ініціативою законопроектів у цьому напрямку, безперечно всі проблеми з ним буде знято.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG