Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль не завдасть удару в відповідь


Ізраїль не завдасть удару в відповідь

Прага, 22 жовтня 2002 – Уперше за багато місяців Ізраїль не вдався до негайної відповіді на палестинський теракт у понеділок, що приніс багато жертв. Ізраїльська влада опиняється під дедалі більшим тиском: вона має відвернути ескалацію напруженості в нинішній час, коли Сполучені Штати Америки залицяються до поміркованих арабських держав, готуючись до можливого удару по Іраку.

«Сили оборони Ізраїлю оберуть час, місце і спосіб відповіді так, щоб це відповідало нашим інтересам», – заявив у вівторок міністр оборони Ізраїлю Біньямін Бен-Елієзер.

А міністр внутрішніх справ Ізраїлю Елі Їшай непрямо підтвердив думки про те, що Ізраїль стримується через тиск із Вашинґтона, який не хотів би ескалації ізраїльсько-палестинського конфлікту напередодні можливого удару по Іраку: якби Ізраїль відповів на понеділковий теракт, сказав Їшай, виступаючи на Армійському радіо, «ми б створили труднощі для американців».

Тож цього разу в Ізраїлі навіть не було скликано негайного засідання так званого «кабінету безпеки». Відповіддю на теракт, як очікують, може бути жорсткіший режим на реокупованих палестинських теренах і нові рейди з захопленням боївкарів чи їхнім «цільовим знищенням».

Єдиною акцією ізраїльського війська в вівторок було знесення будинків родин двох палестинців, причетних до попередніх терактів. І в очікуванні на те саме вже пакують речі й сім’ї двох 18-річних палестинців із Дженіна, виконавців останнього теракту, відповідальність за який узяло на себе радикальне угруповання Ісламський Джигад.

Хлопці підігнали в понеділок своє напаковане вибухівкою авто до рейсового автобуса на півночі Ізраїлю – вибух і пожежа забили 14 ізраїльтян і поранили понад 50; у вівторок було ідентифіковано лише 4 тіла зі згорілих в автобусі.

Оглядачі звертають увагу, що виникає очевидний принцип: самогубчі напади палестинців на ізраїльські цілі якраз напередодні візитів чільних американських урядовців. Так було вже не раз – і цього разу перед завтрашнім прибуттям помічника державного секретаря США Вил’яма Бернза. Речник ізраїльського уряду Аві Пазнер до цього повідомив, що останніми днями, як уже було оголошено про Бернзів візит, ізраїльські служби безпеки відвернули принаймні 7 – 8 спроб терактів.

Палестинський керівник Ясир Арафат засудив понеділковий теракт. Але Ізраїль знову складає остаточну вину саме на нього.

Уже давно не таємниця, що і Ізраїль, і США воліли би просувати близькосхідний мирний процес без Ясира Арафата.

Вил’ям Бернз вестиме переговори навколо майбутньої палестинської держави, що могла б бути створена до 2005 року – але Ізраїль стверджує, що припинення терору й насильства, необхідного для цієї мети, не досягти без зміни палестинського керівництва.

І цього разу новим доказом дедалі більшої Арафатової ізоляції стане те, що Бернз зустрінеться в середу й четвер із чільними ізраїльськими й палестинськими представниками – але зустрічі з Арафатом навіть не запланував.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG