Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: права людини


Афганістан: права людини

Прага, 23 жовтня 2002 – Представниця комісії ООН з питань прав людини, яка нещодавно відвідала Афганістан, закликала створити спеціальну міжнародну комісію для розслідування триваючих порушень прав людини у цій країні. Після приходу нової влади, за її словами, тут і далі тривають насилля і безкарність.

Після своєї поїздки до кількох афганських провінцій і великих міст представниця комісії ООН, пакистанська юристка Асма Яганґір стверджує продовження масових убивств і тероризування населення з боку місцевих ватажків і решток режиму талібан, які часто проводять тут публічні масові екзекуції. Безкарність заохочує цих людей до дальших злочинів.

На підставі зібраних даних і розмов зі свідками представниця комісії ООН з питань прав людини готує звіт на цю тему, який буде обговорено на засіданні комісії у Женеві у березні наступного року. За її словами, зібрані дані – це лише вершок айсберга. Вона наводить також численні убивства, яких допустилися підрозділи Північного альянсу, в тому числі убивство сотень полонених талібану під час їхнього перевезення у закритих контейнерах. За її словами, атмосфера страху, особливо у провінціях поза Кабулом, залишається, як і раніше, що стримує повернення біженців до місць попереднього проживання. Крім нинішніх заяв представниці комісії ООН з питань прав людини останнім часом надходили й інші повідомлення про продовження або відновлення жорстокої дискримінації жінок, релігійної нетолерантності, відновлення так званої поліції моралі, яка існувала за часів талібану і змушувала буддистів носити оранжеві покривала, щоб відрізняти їх від мусульман. Ця поліція заарештовувала й штрафувала мусульман, які відмовлялися носити бороди або вешталися на вулиці під час намазу, тобто мусульманської молитви. Зазнавали тяжких покарань і жінки, які з’являлися на вулиці без покривал до п’ят із вузькими щілинами для очей.

Уряд Карзая оголосив про скасування поліції моралі, проте останнім часом надходить щораз більше повідомлень про відновлення попередньої практики. Численні західні журналісти в Афганістані широко інформують своїх читачів і глядачів про стан речей у цій країні, що значною мірою гальмує процес надання фінансової допомоги тимчасовому урядові Карзая, вже не кажучи про іноземні інвестиції в афганську економіку.

Представниця комісії ООН з питань прав людини Асма Яганґір заявила, що під час наступного засідання комісії у Женеві вона наполягатиме на створенні міжнародної правничої комісії у справі Афганістану для розслідування усіх злочинів і порушень прав людини потягом останніх 23-х років. Це мало би стати першим кроком на шляху до установлення порядку й законності в Афганістані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG