Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Анти західні настрої в Україні: хто їх формує і навіщо?


Прямий Ефір: Анти західні настрої в Україні: хто їх формує і навіщо?

Київ, 22 жовтня 2002 - Ведучі у Києві – Ірина Халупа та Марина Пирожук. Гості: завідувач Відділу Європи та європейської інтеграції Інституту міжнародних відносин та світової економіки Павло Рудяков та колишній голова Печерського суду Микола Замковенко.

Ірина Халупа

Наші теми сьогодні: 1. Прояви політично-економічного свавілля: причини і наслідки. 2. Анти західні настрої в Україні: хто їх формує і навіщо? Доки ми візьмемось до цих тем, я попрошу Марину нагадати нашим слухачам деякі нюанси з біографії нашого гостя пана Замковенка.

Ірина Халупа

Друга наша тема - антизахідні настрої в Україні, хто їх формує і навіщо. Останнім часом український імідж на Заході значно підупав. Заголовки західних газет рясніють не зовсім гарними словами: «Пан Кучма - це серйозна перешкоди на шляху подальшої інтеграції в Європу», «Президент-вбивця і продавецб зброї», «Кучма втрачає силу, але ще втримує владу» – такими заголовками цими днями рясніли впливові західні видання Файненшл Таймс та Економіст. Офіційний Київ тим часом вустами заступника глави президентської адміністрації Анатолія Орла заявив: «Публікації у західній пресі спотворюють реальну ситуацію в Україні, а значить і псують український імідж у світі». Про те, що або хто впливає на цей імідж – у матеріалі Сергія Руденка.

Cергій Руденко

Ще рік тому українська влада намагалася дати гідну відсіч усім «таймзам» і «постам», якщо не ділом, то принаймні словом. У вересні 2001-го року політолог Микола Томенко твердив, що створення позитивного іміджу за кордоном українських посадовців, у тому числі Леоніда Кучми, займалася компанія «БіКейЕсЕйч», відома своєю співпрацею, зокрема, із філіппінським диктатором Маркосом. За даними пана Томенка, за послуги американської компанії українське агентство гуманітарних технологій заплатило пів мільйона доларів. Це агентство, як твердив політолог, належить зяту Кучми Віктору Пінчуку. Ця піар-акція виявилася мало ефективною, і вже наступного року, як твердять злі язики, імідж української влади на Заході поліпшуватимуть за рахунок бюджету, себто коштом платників податків. Поки що влада веде полювання на відьом. Звісно, на тих, до яких дотягуються руки Євгена Марчука. Рада національної безпеки і оборони перманентно на своїх засіданнях розглядає питання про інформаційну безпеку держави і непохитно робить Ще рік тому українська влада намагалася дати гідну відсіч усім «таймзам» і «постам», якщо не ділом, то принаймні словом. У вересні 2001-го року політолог Микола Томенко твердив, що створення позитивного іміджу за кордоном українських посадовців, у тому числі Леоніда Кучми, займалася компанія «БіКейЕсЕйч», відома своєю співпрацею, зокрема, із філіппінським диктатором Маркосом. За даними пана Томенка, за послуги американської компанії українське агентство гуманітарних технологій заплатило пів мільйона доларів. Це агентство, як твердив політолог, належить зятеві Кучми Віктору Пінчуку. Ця піар-акція виявилася мало ефективною, і вже наступного року, як твердять злі язики, імідж української влади на Заході поліпшуватимуть за рахунок бюджету, себто коштом платників податків. Поки що влада веде полювання на відьом. Звісно, на тих, до яких дотягуються руки Євгена Марчука. Рада національної безпеки і оборони перманентно на своїх засіданнях розглядає питання про інформаційну безпеку держави і непохибно робить висновок – західна преса спотворює те, що діється у незалежній Україні. Навіть сьогодні презентуючи у Верховній Раді оновлену концепцію національної безпеки, Євген Марчук, знову згадав про інформаційну безпеку. Секретар Ради нацбезпеки і оборони навіть натякнув, хто стане черговою жертвою у боротьбі за безпеку держави.

Те, що сьогодні дійсно в найбільш впливових засобах інформації, електронних присутні іноземні капітали, я думаю, це предмет і для вивчення Верховною Радою головним чином пропозицій законодавчого характеру, щоби чітко обмежити присутність у вигляді відповідних відсотків іноземного капіталу, який хоч зараз може і не впливати серйозно на політику цих ЗМІ, але в критичній ситуації, як це ми знаємо із досвіду, він може суттєво вплинути. Сергій Руденко Коментарі тут зайві. Тоді, можливо й правда, нІчого українській владі на дзеркало кивати.

Ірина Халупа

Пане Рудяков, чи спотворює західна преса події про Україну?

Павло Рудяков

Я думаю, що так.

Ірина Халупа

А чому?

Павло Рудяков

Можливо, «спотвороювати» буде занадто гучне слово, але неповнота інформації висвітлення подій, безумовно, присутня. Це не можна назвати незнанням ситуації, але якийсь відбір інформації, безумовно, йде.

Марина Пирожук

А чи спроможна українська влада доводити зворотнє?

Павло Рудяков

Українська влада мала б доводити зворотнє своїми діями, вчинками. Але на це немає часу і немає якихось об’єктивних підстав для того, щоб ці кроки здійснювалися.

Останнім часом переважна більшість публікацій у дуже серйозних виданнях і з дуже серйозними висновками, і з категоричними твердженнями про Україну грунтується, в основному, на критиці президента Кучми. Водночас, в Україні є інші посадові особи, інші інститути громадянського суспільства, які не перебувають в якійсь кризі, які роблять корисні речі. Про це інформації немає, що пояснюється, на мій погляд, політичним замовленням.

Ірина Халупа

На Вашу думку, висвітлюється у пресі негатив, а є багато чого позитивного, про яке ніхто не говорить, так?

Павло Рудяков

Так. На сторінках авторитетних видань про позитив нічого немає.

Ірина Халупа

Можливо, це пояснюється тим, що писати про негативні явища простіше. Це ми бачимо скрізь у всіх засобах масової інформаціії. Можливо тоді створюється таке певне зачароване коло: цей дивний підбір, чи невисвітлення повної картини української дійсності викликає негативні реакції у самій Україні, я маю на увазі, антизахідні настрої?

Павло Рудяков

Я з Вами абсолютно погоджуюся, що ці публікації здійснюють колосальний вплив на настрої у нас в країні. Щодо антизахідних, чи антиамериканських ностроїв і підвіщення рівня цих настроїв останнім часом, мені важко говорити. Я не помітив цього. Можливо, ведеться якась робота певними колами для того, щоб ці настрої збудити.

Марина Пирожук

Про це свідчать соціологічні опитування.

Павло Рудяков

Так, якась інформація попередня є про це. Але це потрібно розглядати не як настрої у суспільстві, а як настрої, які певні кола намагаються привнести в суспільство і розбудити в суспільстві.

Микола Замковенко

Я українець, народився в Україні, тут проживаю і слухати таке, що дійсно дуже багато за останній період сказано негативного про Україну. Але на мій погляд, неправомірна поведінка деяких посадовців дає підстави для того, щоб Україні робили такі негативні закиди. Я думаю, що наш народ не заслуговує, щоб про нього так говорили.

Окрім того, я повністю погоджуюся з тим, що те, що засоби масової інформації на Заході подають таку негативну інформацію, впливає на настрої деяких наших громадян, які виходять на акції і беруть це на озброєння.

Я не можу радити деяким високим посадовцям, але, на мій погляд, треба було поміняти деяке оточення. Не можна все говорити на президента. Багато справ, які «підмочують» репутацію президента, роблять люди з його оточення.

Марина Пирожук

Західна преса констатує, що Україна дедалі більше віддаляється від Європи і Заходу, загалом. Що є чинником цього віддалення - особисто Леонід Кучма, парламент? Якби не було «касетного скандалу», справи Гонгадзе, можливого продажу «Кольчуг» Іраку, чи була б Україна більш наближеною до Заходу?

Павло Рудяков

Якщо відповідати лаконічно, основна проблема для нас - це відсутність згуртованості нації і національної ідеї, спрямованої на європейську інтеграцію.

Марина Пирожук

А якби не було цих скандалів ситуація б виглядала інакше?

Павло Рудяков

Мені здається, що ці скандали могли б згуртувати націю за певних умов. Якщо немає загальнонаціонального усвідомлення того факту, що Україна має бути самостійною європейською державою, усі скандали будуть лише шкодити.

Микола Замковенко

На мій погляд, якби не було цих скандалів, найшли б щось інше. Я погоджуюся, що дійсно нам треба прозоро дивитися на всі ці питання.

Марина Пирожук

Тобто, криза влади є визначальною?

Микола Замковенко

Якщо так відверто казати, то треба щось робити, міняти, щоб авторитет України зростав.

Ірина Халупа

Ситуації, в якій навіть найкращі піар-фірми не допомагають, як показали останні парламентські вибори. Дякую Вам, шановні гості, за цікаву і змістовну бесіду. На цьому ми закінчуємо цей випуск «Вечірньої Свободи». На все добре. Шануймося.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG