Доступність посилання

ТОП новини

2 лютого наступного року закінчується термін перебування на найвищій державній посаді президента Вацлава Гавела. Хто стане наступним президентом Чеської Республіки?


2 лютого наступного року закінчується термін перебування на найвищій державній посаді президента Вацлава Гавела. Хто стане наступним президентом Чеської Республіки?

Прага, 23 жовтня 2002 - В сучасній Європі Вацлаву Гавелові немає конкурентів. Понад 13 років, одразу після Оксамитної революції, він почав урядувати, спочатку як президент нової демократичної Чехословаччини, а потім двічі обирався на посаду президента Чеської Республіки. Та, звичайно, справа не в тривалості державної служби. Вацлав Гавел, і не тільки для чехів, є насамперед символом демократії, невтомної боротьби за права людини. У світі його ім’я асоціюється також із сміливими і нестандартними поглядами, в котрих розкривається талант політичного стратега, дар непересічних глобальних візій, не обмежених однією країною чи культурою. На Заході часто згадують Чехію якраз завдяки Вацлаву Гавелові – таким великим і безумовним є його авторитет.

Але не тільки тому пам’ятають чехи свого президента. На відміну від більшості глав держав у демократичному світі Вацлав Гавел зумів, так би мовити, ще й матеріалізувати свої погляди про відкритість суспільства, прозорість міжлюдських стосунків. Йдеться ось, про що. Вацлав Гавел відкрив навстіж двері всіх, закритих комуністичним режимом приміщень празького Граду – в минулому – резиденції чеських королів, а потім – робочих приміщень президента та його канцелярії. Тисячі туристів, які нині відвідують музеї, кав’ярні, галереї празького Граду, прогулюються його парками й терасами, навіть на мить не можуть собі уявити, що ще 13 років тому Град був неприступною фортецею, котру цілодобово охороняла служба безпеки і народна міліція. А щоб ці ініціативи втілити, Вацлав Гавел заснував доброчинні фонди, немалу частину в них складають його власні кошти, що їх він отримує як нагороди чи за свою літературну працю. Ще кілька місяців і чеський президент передасть свої повноваження новообраному наступникові, та відкриті й відроджені ним пам’ятки історії та культури залишаться його народові назавжди.

Так що «До побачення, пане Президент, дякуємо вам», - говорять нині чехи і з певним занепокоєнням дивляться в майбутнє. Хто стане другим президентом Чехії? Сьогодні шість головних політичних партій назвали своїх кандидатів. Серед найсильніших кандидатур – колишні прем’єри Вацлав Клаус і Мілош Земан, та ніхто з них, за статистикою, не є однозначним фаворитом. Не відомо також, якими будуть вибори президента – чи то прямими, в голосуванні всього дорослого населення, чи, як і в минулому, його оберуть члени обох палат Парламенту. Чекати недовго: вибори мають відбутись до 2 лютого наступного року – це день, коли президент Вацлав Гавел стане звичайним пенсіонером.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG