Доступність посилання

ТОП новини

Невелика дивина для Хорватії: Леонід Кучма їде з візитом


Невелика дивина для Хорватії: Леонід Кучма їде з візитом

Прага, 23 жовтня 2002 - Президент України Леонід Кучма, закінчивши свій офіційний візит до Македонії, прибув під вечір у середу до наступної балканської країни - Хорватії, де до п’ятниці триватиме його так само офіційний візит.

У Хорватії напередодні приїзду Кучми з’являлися критичні зауваження: чому це її президент Стіпе Месич, можна сказати - всенародний улюбленець, раптом прийматиме в своїй країні Леоніда Кучму, оточеного серйозними звинуваченнями і вдома, і за кордоном, президента, якого не любить його народ, а в інших столицях називають ізгоєм? А проте візит відбувається. Що ж за ним криється?

А схоже, що не криється нічого, крім звичайної ввічливої дипломатичної практики, говорить Мир’яна Ракела, шеф-редактор хорватської редакції Південно-слов’янської служби Радіо Свобода, яка веде передачі на низку країн колишньої Югославії: «Як повідомили в апараті президента Месича, йдеться про візит у відповідь» - адже минулого року Стіпе Месич побував із візитом в Україні.

«До президента Кучми буде ставлення як до керівника дружньої держави», – каже Мир’яна Ракела. Дружньої - бо поміж Хорватією й Україною нічого не стоїть; натомість об’єднує їх, наприклад, прагнення обох країн вступати до Європейського Союзу й до НАТО - Хорватію туди теж тим часом не поспішають запрошувати, чекаючи, щоб вона подолала наслідки авторитарного правування свого попереднього президента Франя Туджмана.

Спільне в обох країн і прагнення до співпраці. Продовжує наша хорватська колеґа Мир’яна Ракела: «Для Хорватії Україна є велика держава, значний торговельний партнер. На переговорах буде порушено ті самі теми, що й минулого року в перебігу Месичевого візиту - про зміцнення торговельних зв’язків, транспортні коридори, торгівлю нафтою й інше».

Натомість, за її даними, не мало би йтися під час цього візиту про справи зброєві. Тема нелеґального постачання зброї з України до Хорватії на порушення тодішнього ембарґа ООН часів балканських війн залишається тим часом без продовження - контакти в царині зброї з неперебірливою якраз у цьому Україною нинішньому хорватському керівництву наразі ні до чого, особливо ж поки тією справою займається зараз суд в Італії.

Отож: рядовий стандартний візит, із планованим підписанням рядового й стандартного «договору про дружбу і співпрацю»; візит, про який, як підтверджують наші хорватські колеґи, преса в Хорватії в середу не прохопилася ані словом - так із Хорватії виглядає приїзд до цієї держави президента України Леоніда Кучми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG