Доступність посилання

ТОП новини

Доля президента Кучми залежить від звіту американо-британської комісії


Доля президента Кучми залежить від звіту американо-британської комісії

Прага, 23 жовтня 2002 - Звіт американських та британських експертів про продаж «Кольчуги» може стати сигналом для зміни політики Заходу щодо України та дезертирства з президентського табору, вважають аналітики британської компанії The Economist Intelligence Unit. Команда американських та британських інспекторів має оприлюднити свій вердикт до неділі, 27 жовтня. Якщо висновок комісії буде негативний, західна опозиція до президента перетвориться з пасивної на активну, а це може підштовхнути центробіжний процес у президентському таборі.

Президентові Леонідові Кучмі загрожує найбільша політична криза з часу його приходу на цю посаду в 1994 році, вважають британські дослідники із компанії The Economist Intelligence Unit. До 27 жовтня комісія, що складається з британських та американських військових експертів після відвідин українських військових заводів має оприлюднити свої висновки щодо того, чи продало українське керівництво радарну систему «Кольчуга» до Іраку. Будь-який висновок, ніж однозначне «усе чисто», матиме серйозні наслідки для політичної та макроекономічної стабільності України, наголошують британські експерти.

При цьому вони зазначають, що не слід чекати швидкої відставки українського президента. Поміркована опозиція відмовилася від імпічменту, чи можливості силою усунути президента Кучму від влади. Натомість, як мовиться у дослідженні компанії The Economist Intelligence Unit, представники поміркованої опозиції воліють домовитися про передчасну добровільну відставку Кучми за умови надання йому імунітету від судового переслідування. Кримінальна справа, яку було розпочато проти президента, навряд чи матиме серйозні наслідки, однак, його шанси протриматись до кінця каденції, зменшуються.

Призначення конкуруючого олігарха та медіа барона Віктора Медведчука главою президентської адміністрації розізлило багатьох олігархів із Донецького клану, вважають британські експерти. У своїй неприязні до Медведчука вони вповні поділяють почуття лідера помірковано опозиції Віктора Ющенка, який уже налагодив зв’язки з деякими олігархами, від яких залежить президент Кучма. Стає очевидно, що президент поволі втрачає політичну ініціативу, і це може призвести до того, що політичні терези перетягне його основний конкурент Віктор Ющенко. Якщо цей процес набере силу, він прискорить дезертирство із президентського табору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG