Доступність посилання

ТОП новини

ООН – резолюція США у справі Іраку


ООН – резолюція США у справі Іраку

Прага, 24 жовтня 2002 – Сполучені Штати офіційно представили Раді безпеки ООН проект нової резолюції у справі Іраку, яка передбачає воєнний удар у випадку, якщо Багдад ставитиме перешкоди у проведенні детальної міжнародної інспекції. Росія, Китай і Франція – три із п’ятьох постійних членів Ради безпеки, мають намір накласти вето на цю резолюцію.

У середу американська делегація представила проект резолюції всім 15 членам Ради безпеки ООН і запропонувала якнайшвидше обговорити його і поставити на голосування, можливо, вже наступного тижня. Власне кажучи, зміст проекту резолюції, обговорення якого Рада безпеки розпочала негайно в середу, був уже раніше відомий. Головною умовою проекту є попередження Багдадові, що перешкоди у праці міжнародних інспекторів цим разом «матимуть серйозні наслідки», тобто закінчаться воєнним ударом по Іраку. На думку Вашингтона, для вирішення проблеми іракської зброї масового знищення і успішного роззброєння Іраку потрібен максимально твердий підхід до багдадського режиму, який досі ігнорував рішення ООН.

Саме ідея автоматичного воєнного удару у випадку невиконання Багдадом резолюції викликала застереження у трьох постійних членів Ради безпеки – Росії, Китаю і Франції, які й раніше, переслідуючи свої економічні інтереси в Іраку, виступали проти будь якої воєнної акції.

Російський представник при ООН Лавров заявив у середу, що Москва не може прийняти формулювання проекту резолюції, яке могло б дати право на застосування сили проти Іраку. Франція тим часом наполягає на так званому двоступеневому рішенні проблеми Іраку, тобто на обговоренні воєнного удару лише тоді, коли Ірак знову зірве інспекцію або видворить інспекторів.

Як очікують оглядачі, обговорення проекту резолюції потриває принаймні до п’ятниці. Вашингтон закликає три згадані країни – постійні члени Ради безпеки підтримати проект, тому, як вважають оглядачі, поки що нема остаточної певності, що Росія, Китай і Франція скористають із свого права вето і чи проект буде ухвалено в його нинішній формі. Держсекретар США Пауел заявив із цього приводу, що текст проекту резолюції може бути змінено, проте Вашингтон і далі наполягатиме на ультимативному характері проекту, який, тобто проект резолюції повинен передбачати серйозні наслідки у випадку невиконання нинішніх рішень ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG