Доступність посилання

ТОП новини

Кучма перериває візит до Хорватії через ситуацію із заручниками в Москві


Кучма перериває візит до Хорватії через ситуацію із заручниками в Москві

Прага, 24 жовтня 2002 – Президент Кучма впевнений, що у Москві зроблять все для збереження життя заручників. Про це він заявив у четвер у Загребі після переговорів з президентом Стіпе Месічем. Як і планувалося глави держав підписали догорів про дружбу, без якого, як сказав Леонід Кучма, країни не могли вести торгівлю.

Через загрозу українським громадянам, які стали заручниками чеченських бойовиків у Москві, президент Кучма на 1 день скоротив візит до Хорватії; у п’ятницю Кучма разом із дружиною Людмилою мали відвідати курорт Дубровнік. Захоплення він назвав "зухвалим терористичним актом", і сказав, що підтримує зусилля Російської Федерації з ви коріння тероризму.

На початку слід сказати, що Україна першою з членів ООН визнала незалежність Хорватської Республіки у грудні 1992 року. За результатами нинішніх переговорів із Леонідом Кучмою, хорватський президент Стіпе Месіч заявив, що між двома країнами немає відкритих питань. Не зрозуміло тоді, чому угоду про дружбу й співробітництво дві країни укладають лише на 10 році хорватської та 11 році української незалежності. Базовий договір, як сказав у Загребі президент Кучма, тепер уможливить сторонам торгувати.

Як виявилося, угод між урядами про взаємний захист інвестицій та уникнення подвійного оподаткування на доходи й майно недостатньо для бізнес-контактів. Минулого року, за словами Леоніда Кучми, товарообіг між країнами склав 37 мільйонів доларів. Для порівняння з Польщею Україна наторгувала на півтора мільярда доларів.

Обидва президенти у Загребі, щоправда, нарікали на жорсткі візові обмеження, і Стіпе Месіч закликав свій уряд послабити візовий режим для українських бізнесменів.

Привертає увагу те, що у четвер хорватська преса практично зігнорувала візит українського лідера. На моє запитання, чи обізнані хорватські журналісти з публікаціями у західній пресі про звинувачення проти президента Кучми, кореспондент Радіо Свобода у Загребі Еніс Зебіч відповів: "Так! більшість тутешніх журналістів знають про дуже серйозні звинувачення проти Кучми, але мої колеги розуміють, що візит Кучми – протокольний, що він відвідував Загреб у відповідь на візит Месіча до Києва. З іншого боку, Хорватія вельми зацікавлена у величезному українському ринку. Цим, очевидно, і можна пояснити реакцію оглядачів."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG