Доступність посилання

ТОП новини

Скандал із продажем зброї Іраку, про який ми повідомляли минулого тижня, продовжує хвилювати югославську громадськість


Скандал із продажем зброї Іраку, про який ми повідомляли минулого тижня, продовжує хвилювати югославську громадськість

Белград, 28 жовтня 2002 – Белградська преса повідомляє, що йшлося не лише про ремонт двигунів для літаків, як заявив президент Югославії Воїслав Коштуніца, а про низку проектів.

Протягом вихідних та сьогодні в столичній пресі надруковано кілька матеріалів про співробітництво державної компанії “Юґоімпорт” та її парнерів із лівійськими й іракськими компаніями.

Газета “Данас” повідомляє, що чотири місяці тому безвісти щезли Ванько Дюкич, керівник контррозвідки збройних сил боснійських сербів, та двоє його співробітників. Звичайно, щезла й низка секретних документів. Згодом виявилося, що вони перебувають у Сполучених Штатах та що не мають наміру повертатися. Газета таким чином з’ясувала звідки взялися документи, які передає західна преса. Частину цих документів американські посольства минулого тижня передали урядовцям у Белграді й Сараєві, вимагаючи пояснення. Президент Югославії Воїслав Коштуніца тоді ствердив, що нібито йшлося лише про участь югославських техніків у ремонті застарілих двигунів для літаків. Глава держави не пояснив нащо іракській армії застарілі літаки. Наразі важко сказати, чи Коштуніца не знав в чому справа чи прагнув применшити значність скандалу.

Газети “Данас” і “Бліц” та радіо Б 92 тим часом, посилаючись на документи й заяви експертів, повідомили, що до співробітництва з Іраком були причетні принаймні чотири сербські приватні компанії, очолювані нинішніми або відставними військовослужбовцями. Мас-медіа уточнюють, що югославські партнери через Лівію й Сірію постачали до Іраку компоненти для ракетного палива, запчастини для двигунів й протиповітряної оборони та, що ймовірно брали участь в експериментах метою яких є переробити літаки типу “міг” на ракети. В одній казармі неподалік Белграда, яку дано в оренду приватній компанії, нібито навчаються лівійські військові експерти, повідомляють сербські джерела.

Одним з посередників у військовому бізнесі з Багдадом ймовірно був лідер ультранаціональістів Воїслав Шешель, колишній заступник прем’єр-міністра Югославії, який протягом півтора року двічі перебував у Багдаді, де зустрічався з президентом Садамом та заступником голови уряду Рамаданом. Певну роль у всьому грає й колишній міністр торгівлі Боріша Вукович, який постійно перебуває в Іраку.

Урядовці у Белграді, м’яко кажучи, сконфужені. Міністр оборони стверджує, що жодних угод про співробітництво з Іраком не підписували. Міністр внутрішніх справ відмовляється коментувати аферу поки триває розслідування. А міністр закордонних справ Ґоран Свіланович каже, що Белград часто обмінюється різноманітними документами з американським посольством. Ситуація неприємна для урядовців незважаючи на те, чи вони дещо знали про заборонену торгівлю й перед тим як торгівців впіймано на гарячому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG