Доступність посилання

ТОП новини

Який газ застосовували під час звільнення заручників у Москві?


Який газ застосовували під час звільнення заручників у Москві?

Прага, 28 жовтня 2002 – Щонайменше двоє громадян України померли внаслідок отруєння невідомим газом, що його застосували російські спецслужби під час штурму московського театру, ще щонайменше 10-ро українців разом із сотнями інших колишніх заручників, досі перебувають у лікарнях. Президент Кучма вважає, що Росія зробила все можливе для порятунку людей, проте західні оглядачі кажуть, що під час штурму росіяни, ймовірно, випробували нещодавно винайдений нервово-паралітичний газ, який викликав у більшості жертв невідворотній розумовий розлад або смерть. Росія приховує природу цього газу, на оприлюдненні чого наполягають Німеччина і Сполучені Штати. На Заході це породжує спекуляції про, начебто, таємні розробки Росією хімічних речовин, попри Конвенцію про заборону хімічної зброї від 1993 року.

Як пише у понеділок британський щоденник "Файненшл Таймс", у приватних розмовах із дипломатами російські офіційні представники підтвердили використання отруйного газу, що виводить з ладу жертву упродовж 15 секунд. Що б це не було, наслідки його використання спецслужбами виявилися шокуючими: майже усі зі 118 загиблих заручників померли від газу. Що ж це була за речовина? Відразу як газ пустили комунікаціями театру, журналістка радіостанції "Ехо Москви" запитала про це одну із заручниць на ім'я Аня: "Що відбувається з людьми?" (кореспондентка) "Послухайте, ми бачимо його, ми відчуваємо його, ми дихаємо через ганчірки. (чути стрілянину; це-початок штурму).

Ця стрілянина стала першою ознакою початку штурму і операції із визволення сотень заручників, але радісні почуття швидко змінилися на обурення і розпач, коли стало відомо про шкоду, яку наробив невідомий отруйний газ.

Близько 10-ти громадян України досі перебувають у московських лікарнях під впливом отрути. Лікарі скаржаться на невідому природу отруєння пацієнтів. Президент Російського союзу хімічної безпеки Лєв Фьодоров назвав помилкою росіян замовчувати інформацію: "Лікарні були не готові до прийому цих потерпілих. А анестезіологів, як я зрозумів, не попередили про цю отруйну речовину і не забезпечили антидотами".

Що таке антидот? Ми запитали відомого українського академіка, хіміка Валерія Кухара: "Є така низка антидотів, які стоять на озброєнні. Якщо отруюються фосфорними газами внаслідок хімічно атаки, то кожен солдат має при собі шприц-тюбик із антидотом. Він вводить у себе цю речовину і вона запобігає дії отрути. Краще вводити антидоти перед отруєнням, але якщо не виходить, слід зробити це одразу після отруєння". Головний анестезіолог президентського медичного центру Росії Віктор Фоміних запевнив, що під час спец-операції бойових отруйних речовин не застосовували, мовляв, газ, який пустили в театр, мав загально-наркотичну дію.

Але, "Файненшл Таймс" цитує експерта з питань безпеки Майкла Ярдлі, який вважає, що такі ознаки отруєння у заручників, як нездатність ходити, втрата пам’яті, непритомність, серцева аритмія, нудота вказують на застосування росіянами отруйного галлюциногену BZ, який вперше випробували під час війни у В’єтнамі.

Український академік Валерій Кухар про газ BZ: "Якщо то BZ, то він, дійсно, був заборонений Конвенцією, але, можливо, спецназом він і використовується. В Україні, я можу під цим підписатися, ні краплини немає на озброєнні хімічних речовин."

Інший експерт, редактор військового часопису з ядерної, біологічної й хімічної оборони ("Jane's Nuclear, Biological and Chemical Defense")Джон Елдрідж припускає, що це - винайдений багато років тому снодійний газ адамсіт. Він пояснює бажання Росії приховати його використання тим, що Росія не задекларувала запасів згаданого газу, як цього також вимагала Конвенція із заборони хімічної зброї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG