Доступність посилання

ТОП новини

У Косові минулої суботи відбулися другі муніципальні вибори від часу розташування у цьому краї миротворчих сил ООН. Перемогу й цим разом здобула партія президента Косова Ібрахіма Ругови


У Косові минулої суботи відбулися другі муніципальні вибори від часу розташування у цьому краї миротворчих сил ООН. Перемогу й цим разом здобула партія президента Косова Ібрахіма Ругови

Белград, 29 жовтня 2002 – Більшість сербів бойкотувала вибори й таким чином відмовилася від участі в місцевих органах влади.

Міжнародна адміністрація у Косові уже два роки намагається нормалізувати ситуацію й сформувати демократичні інституції. Торік обрано крайовий парламент, в якому серби мають двадцятьох депутатів. Проте, вони найчастіше бойкотують сесії, стверджуючи, що в Приштині не почувають себе безпечно. Наразі більшість косовських сербів бойкотувала й муніципальні вибори. Точніше, серби голосували лише в п’ятьох округах в яких вони становлять більшість населення. А в Сербії з-поміж майже двохсот тисяч біженців з Косова голосувало лише 14 відсотків.

Голова міжнародної адміністрації Міхаел Штайнер упродовж кількох тижнів вів переговори з лідерами косовських сербів та урядовцями у Белграді. Останні, лише за три дні до виборів закликали сербське населення взяти участь у виборах. Був це, так би мовити, суто формальний заклик, оскільки передвиборчу кампанію серед сербів ніхто не проводив.

Зусилля ОБСЄ та інших міжнародних інституцій виявилися марними: в більшості міських рад у Косові не буде сербських представників. Внаслідок цього серби, як і досі, заявлятимуть що їх позбавлено політичних прав. Сербські лідери наразі вимагають від Штайнера вжити заходів для децентралізації влади. Вони стверджують, що необхідно створити окремі інституції для сербів і окремо для албанців.

Іншими словами, серби виступають за фактичний поділ провінції. Наступним кроком було б приєднання до Сербії сербських анклавів на півночі провінції. Офіційний Белград не підтримує такі прагнення. Все ж, владі досі не вдалося переконати косовських сербів, що їхнє майбутнє й майбутнє Косова залежить не так від міжнародного співтовариства чи Белграда, як від створення стабільних демократично обраних органів влади в провінції.

Бойкотом виборів серби, на думку оглядачів, ще раз відкинули запропонований демократичний шлях врегулювання кризи й таким чином підтримали групу своїх екстремістських лідерів, які стверджують, що співжиття з етнічними албанцями неможливе. Саме з таких позицій виступав режим колишнього президента Слободана Мілошевича, який і призвів до кризи, котра триває й досі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG