Доступність посилання

ТОП новини

В інтерв'ю радіо Свобода колишній радник Саддама Хусейна доктор Хидір Гамза сказав, що важко буде викрити фінансові потоки нелегального продажу радарних систем Кольчуга Іракові


В інтерв'ю радіо Свобода колишній радник Саддама Хусейна доктор Хидір Гамза сказав, що важко буде викрити фінансові потоки нелегального продажу радарних систем Кольчуга Іракові

Вашингтон, 29 жовтня 2002 - Хидір Гамза доктор фізичних наук, атомник, колишній радник іракського лідера Садама Гусейна вважає, що сценарій обговорений президентом Кучмою, на таємних записах Мельниченка, є дуже вірогідною схемою нелегального продажу радарних систем Іракові.

Днями лідери американської міжурядової Комісії з питань безпеки й співпраці в Європі у листі до державного секретаря Сполучених Штатів Коліна Пауелла дійшли висновку, що “Складно уявити, щоб згода Пана Кучми на цю продаж була б чимось іншим, ніж ворожим й безвідповідальним вчинком ймовірно зробленим із метою особистого збагачення”. Американські законодавці закликають адміністрацію США дослідити фінансові операції у тій справі.

“Саддам Хусейн звичайно використовує інших осіб для таких операцій, підставні імена й підприємства в інших країнах, для того щоб переховувати гроші на іноземних рахунках. Отож в деяких випадках може бути й неможливим довести звідки надійшли гроші й зокрема, довести, що капітал отримано від Саддама Хусейна.” – сказав в інтерв'ю радіо Свобода доктор Хидір Гамза. Ще під час іраксько-іранської війни у вісімдесятих роках Багдад встановив дуже добрі стосунки із представниками Радянського союзу у воєнно-обороній сфері, щоб отримати озброєння та військову техніку. Багато з тих представників й по сьогодні займають посади у воєнно-промисловому комплексі колишніх радянських республік. Деякі з них займають важливі урядові чи державні посади. Зрештою й досі є дуже тісними стосунки Іракського режиму з пострадянськими республіками.

Прибуваючи з візитом колишній міністр оборони чи інші високопоставлені іракські службовці, вони прибували з торбами ювелірних виробів, діамантів, валюти. Як також мали безіменні рахунки капіталів вкладених в іноземних банках – ці рахунки використовувалося зокрема у випадку великих фінансових операцій. В результаті такої різноманітної системи оплати Багдадський режим був упевнений, що замовлення на постачання деяких озброєнь чи воєнної техніки з країн колишнього Радянського союзу буде виконано – сказав в інтерв'ю радіо Свобода колишній радник іракського лідера доктор Хидір Гамза, на думку якого в даній ситуації буде важко встановити яким чином здійснювалися розрахунки за поставку Кольчуг Іракові, якщо таку операцію було завершено.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG