Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна амністія звинувачує російське керівництво


Міжнародна амністія звинувачує російське керівництво

Прага, 30 жовтня 2002 – Міжнародна правозахисна організація «Емнесті інтернешанел» у контексті московської трагедії із заручниками звинуватила російських керівників у ламанні прав людини. За словами представника Міжнародної амністії, Росія страждає від «клімату безкарності».

Коли люди у різних країнах світу обговорюють проблему прав людини в Росії, то передусім вони мають на увазі війну в Чечні, мовиться у заяві Міжнародної амністії для преси. Проте, що менше відомо світові, то те, що цей же клімат безкарності, який панує в Чечні, на нещастя просяк цілу «кримінальну правову систему Росії». За словами заяви, московська трагедія, що сталася минулого тижня, унаслідок якої загинули 50 захоплювачів і 118 заручників, є страшливою згадкою про те, що ситуація в Чечні залишається невирішеною.

У зв’язку із загибеллю надзвичайно великої кількості людей унаслідок операції підрозділів спеціального призначення, тобто з вини властей, Міжнародна амністія звертається із закликом до російського керівника Путіна – не використовувати боротьбу з тероризмом для дальших ламань прав людини. Правозахисна організація звернулися із закликом до російського парламенту ухвалити закон, який розглядав би насилля властей всередині країни, як злочин. Далі, Амнесті інтернешанел вимагає створити незалежну слідчу групу, яка мала би розслідувати скарги на випадки тортурів у Росії, а також дискримінаційну практику реєстрації представників етнічних меншостей.

До цього варто також додати, що учасники «Всесвітнього чеченського конгресу», який у вівторок закінчився у Копенгагені, теж закликали російського керівника Путіна покласти край воєнним діям у Чечні. Делегати цього з’їзду надіслали Путіну відкритого листа, який став здобутком засобів інформації. Автори цього документа осудили захоплення заручників у московському театральному центрі, однак, підкреслили, що найстрашнішою формою тероризму є державний тероризм. Вони підкреслюють, що єдиним шляхом врегулювання конфлікту в Чечні, де від жовтня 99-го року загинуло 150 тисяч мирних жителів, залишаються мирні переговори.

Шквал критики російського керівництва за загибель понад ста заручників і за продовження війни в Чечні не припиняється і в західних засобах інформації. Не виправдовуючи методів, до яких вдаються чеченці у рамках опору проти триваючих розправ російської армії над чеченським мирним населенням, коментатори підкреслюють, однак, що причиною цих актів є передусім безоглядна брутальність російських підрозділів в Чечні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG