Доступність посилання

ТОП новини

Сербська поліція заарештувала вбивцю заступника міністра внутрішніх справ Бошка Бухи й велику групу запідозрюваних до організованої злочинності


Сербська поліція заарештувала вбивцю заступника міністра внутрішніх справ Бошка Бухи й велику групу запідозрюваних до організованої злочинності

Белград, 30 жовтня 2002 – Між ними є й кілька колишніх працівників Служби безпеки. Заарештовані планували ліквідацію прем’єр-міністра Сербії Зорана Джінджича та ще кількох урядовців, заявив міністр внутрішніх справ Душан Михайлович.

Широкомасштабна поліцейська акція триває від неділі. Мас-медіа про неї вперше повідомили у вівторок ввечері. За неповними даними, досі заарештовано кілька десятків осіб, між ними й вбивцю генерала Бошка Бухи, заступника міністра внутрішніх справ, якого ліквідовано 11 червня. Лідера групи, певного Желька Максимовича, розшукують. Один із заарештованих, відомий белградський маляр Драґан Малешевич Тапі, помер в поліцейському відділі. За офіційними даними, причиною смерті став серцевий приступ. Преса пише, що Малешевич був великим майстром сербської масонської ложі “Великий Орієнт”. А за неофіційними даними, він був причетним до відмивання грошей й ще низки незаконних дій та що очолював групу професійних вбивць.

Електронні мас-медіа щогодини передають нові подробиці про операцію та окремих акторів. На підставі повідомлень оглядачі доходять висновку, що поліція відкрила осине гніздо. В одному будинку в передмісті Белграда виявлено велику кількість зброї, в тому числі чотири міномети, та велику суму готівки – 300 тисяч євро.

Міністр внутрішніх справ Сербії Душан Михайлович каже, що терористська група планувала ліквідувати прем’єр-міністра Зорана Джінджича, голову парламентської фракції правлячої коаліції Чедомира Йовановича, колишнього начальника служби безпеки Йовіцу Станішича, лідера ультранаціоналістів Воїслава Шешеля та ще кількох урядовців й бізнесменів. Міністр стверджує, що між затриманими є й колишні працівники Служби безпеки, союзної та республіканської поліції. З групою, за його словами, були пов’язані “особи з колишніх правлячих структур республік екс-Югославії”. Важко сказати, кого він при цьому має на увазі. Михайлович вважає, що основною метою терористів було дестабілізувати країну.

Суддя белградського суду тим часом, нібито через нестачу доказів, звільнив одного із заарештованих. Це викликало обурення як поліції, так і громадського загалу. Після кількагодинного розшукування звільнений знову опинився за ґратами. Операція, в якій беруть участь сотні поліцейських, триває. Здається, що сербська поліція цим разом немає наміру зупинитися на півдорозі, як це бувало не раз в минулому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG