Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині заручниками безвідповідальності місцевих чиновників стали 20 будівельних організацій


На Львівщині заручниками безвідповідальності місцевих чиновників стали 20 будівельних організацій

Львів, 31 жовтня 2002 - Напередодні парламентських виборів тодішній голова Львівської обласної адміністрації, голова аграрної партії України, а нині народний депутат Михайло Гладій несподівано оголосив про створення у Львові експозиційного центру для проведення постійнодіючих сільськогосподарських виставок. Ще тоді я поцікавилася у керівника області, а за який кошт адміністрація розпочинає будівництво. Однак відповідь на це запитання отримали лише через 10 місяців.

Як виявилось, понад 20 будівельних організацій області упродовж неповних двох місяців зробили капітальний ремонт приміщення для “Експоцентру.”

Відкриття виставного комплексу відбулося за кілька днів до дня виборів, урочисто з багатим застіллям і передвиборчими промовами. Хоча блок “За Єдину Україну” на Львівщині набрав ледь 3 відсотки голосів виборців і то під тиском влади.

За виконані роботи на даному об’єкті мали розрахуватися замовники “Украгролізинг” і ВАТ “Львівагрореммашпостач”, а проконтролювати виконання умов щодо оплати праці зобов’язалась Львівська обласна державна адміністрація. Сума заборгованості становить 2 з половиною мільйони гривень.

Натомість, через невиконання угоди щодо проплати, уже 8 місяців робота майже 20 будівельних організацій паралізована, керівники заборгували працівникам зарплату. Чимало висококваліфікованих будівельників розрахувалися з роботи і поїхали на заробітки за кордон.

Тим часом керівники будівельних організацій тричі зверталися до прем’єр міністра України Анатолія Кінаха з проханням втрутитися у ситуацію. Анатолій Кінах надіслав лист на адресу обласної адміністрації з вказівкою виконати зобов’язання.

Під час перебування у Львові до віце-прем’єр-міністра України з питань агропромислового комплексу Леоніда Козаченка, який, до речі, брав участь у відкритті “Експоцентру”, прорвалися на розмову львівські будівельники. В інтерв’ю для радіо “Свобода” Леонід Козаченко каже:

“Експоцентр” – це сучасний об’єкт, який будуть використовувати не лише підприємства України, а й інших держав. Щодо питання проплати, то протягом тижня будуть вжиті усі міри, щоб погасити заборгованість. Я думаю, що ми можемо обійтись без розгляду цієї справи у залі суду.”

Голова Львівської обласної адміністрації Мирон Янків, якому попередник залишив спадок у вигляді боргу у кілька мільйонів зазначає:

“Я думаю, що дві структури “Украгролізинг” і “Львівагрореммашпостач,” які були замовниками, повинні відпрацювати модель, хто стане власником “Експоцентру”. Ми б хотіла, щоб там був власник. Адже “Експоцентр” є пріоритетним об’єктом. Там проводяться міжнародні сільськогосподарські виставки, зустрічі, наради.”

Хоча віце-прем”єр зауважив, що не допустить вирішення питання у судовому порядку, будівельні організації уже звернулися з позовами до суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG