Доступність посилання

ТОП новини

Широка поліцейська операція, в якій заарештовано групу осіб причетних до організованої злочинності, викликала хвилювання сербської громадськості


Широка поліцейська операція, в якій заарештовано групу осіб причетних до організованої злочинності, викликала хвилювання сербської громадськості

Белград, 31 жовтня 2002 – Урядовці висловлюють задоволення результатами акції. Мас-медіа ж попереджають, що заарештовано лише безпосередніх виконавців, не й замовників та справжніх керівників злочинної мережі.

Офіційні джерела уже два дні невтомно повідомляють про великий успіх поліції. Сто учасників операції отримало від міністра внутрішніх справ по 500 євро. Усі телевізійні канали показують арсенал зброї, яку виявлено у заарештованих. Там є навіть кулемет, кілька мінометів, автомати, револьвери, бомби, панцири, низка підроблених документів тощо.

Міністр поліції Душан Михайлович та його співробітники стверджують, що йдеться про терористську групу, яка мала на меті дестабілізувати ситуацію в країні вбивствами чільних урядовців й бізнесменів й таким чином створити умови для злочинної діяльності. Міністр відзначає, що його заступника Бошка Буху 11 червня ліквідовано не з політичних причин та що терористи не були пов’язані з будь-якими політичними структурами.

Таке пояснення звучить трохи дивно. Оглядачів дивує й факт, що усі політичні партії, включаючи й ультранаціоналістів Воїслава Шешеля, фактичного лідера опозиції, висловлюють задоволення результатами поліцейської акції. Досі оприлюднено імена лише п’ятьох заарештованих, а лідер групи, згідно з поліцейськими повідомленнями, перебуває за кордоном.

На відміну від телевізійних каналів, преса обережніше повідомляє про операцію й ставить низку запитань на які досі немає офіційної відповіді. Газети нагадують, що лідер групи, певний Желько Максимович, п’ять років тому вбив поліцейського у Белграді та що його тоді звільнено тому, що він був співробітником спецслужб. Із службою безпеки був пов’язаний і відомий художник Драґан Малешевич, який помер під час допитування. Коментатор часопису “Време” відмічає, що навіть сицилійська мафія ніколи не планувала ліквідувати голову уряду та кількох міністрів. Белградська преса подає ще низку подробиць, якими ставить під сумнів повідомлення про великий успіх поліції. Газети, зокрема, відмічають, що не заарештовано ні замовників вбивства заступника міністра поліції ні тих, хто фінансував діяльність запідозрюваних, яких міністр самовпевнено називає терористами й вбивцями.

Якщо маються на увазі усі ці факти, виходить, що поліція влаштувала спектакль без головних акторів. Публіка, після початкового захоплення, чекає продовження.

Ймовірно тому прем’єр-міністр Сербії Зоран Джінджич сьогодні провів конференцію для преси на якій ствердив, що група злочинців діяла в інтересі тих кіл, які контролюють торгівлю наркотиками, нафтою, зброєю й цигарками. За словами Джінджича, злочинці були пов’язані з певними центрами у Боснії і Герцеговині та Чорногорії, ймовірно й у Хорватії. Сербський прем’єр не подав нових подробиць у зв’язку із арештами злочинців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG