Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Македонії у п’ятницю рано вранці, на сесії яка тривала 12 годин, обрав новий кабінет міністрів


Парламент Македонії у п’ятницю рано вранці, на сесії яка тривала 12 годин, обрав новий кабінет міністрів

Белград, 1 листопада 2002 – Прем’єр-міністром став лідер Соціал-демократичної спілки Бранко Црвенковські. В уряді є й найбільша партія етнічних албанців, які становлять майже одну третину населення країни.

Новий уряд підтримало 72 з-поміж 120 депутатів. Разом із соціал-демократами, в уряді є ліберальні демократи й етнічні албанці. Їхня Демократична унія за інтеграцію має посади заступника прем’єр-міністра й чотирьох міністрів. Цю партію очолює колишній повстанський лідер Алі Ахметі.

Після обрання уряду депутати від націоналістичної опозиції покинули зал. Лідер опозиції, донедавній прем’єр-міністр Любчо Георгієвські заявив, що його партія бойкотуватиме парламент до кінця року, протестуючи таким чином проти участі у владі “колишніх терористів”.

Прем’єр-міністр Црвенковські у зверненні до депутатів зазначив, що основними завданнями його уряду є повернення миру й безпеки для усіх громадян, економічний розвиток, боротьба проти корупції й злочинності та інтеграція країни в Європейський союз і НАТО. Буде страшенно важко, але Македонія переможе, сказав Црвенковські.

Оглядачі згідні з главою уряду, що перед ним складні завдання. У четвер вранці, кілька годин перед початком сесії, невідомі кинули гранату на будинок парламенту. Під час сесії Собранє, як по македонські називається вищий законодавчий орган, пікетували родичі військових загиблих в торішніх боях та так звані “Леви”, члени підрозділу спецполіції, якого уряд найближчим часом мав би розпустити.

Відкидаючи твердження, що він співпрацює з терористами, новий прем’єр сказав, що колишніх повстанців залучено до уряду в ім’я стабільності, співжиття й спільного майбутнього. Црвенковські каже, що партнерів обрав не він, а 140 тисяч громадян Македонії, які проголосували за партію Ахметі. А один з лідерів етнічних албанців пояснює, що вони боролися не проти Македонії й македонців, а за свої права. Зрештою, і в назві албанської партії відзначається, що вона виступає за інтеграцію етнічних албанців в македонське суспільство.

Після міжетнічних сутичок в першій половині минулого року, в яких загинуло понад 120 осіб, в Македонії нарешті сформовано стабільний уряд. Годі сказати чи Црвенковському і його команді буде важче відновлювати вщент зруйновану економіку чи долати наслідки албанського повстання. Дехто вважає, що мир в Македонії триватиме лише доти доки в країні перебувають миротворчі сили НАТО. А миротворча місія мала б завершитись 15 грудня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG