Доступність посилання

ТОП новини

ООН - резолюція у справі Іраку


ООН - резолюція у справі Іраку

Прага, 1 листопада 2002 – Обговорення у Раді безпеки ООН американського проекту резолюції у справі Іраку наближається до завершення, хоча окремі деталі документа і далі викликають розбіжності. Наступного тижня, як припускають оглядачі і сподівається адміністрація президента США Буша, резолюцію буде ухвалено.

Представник держдепартаменту США заявив, що протягом минулого тижня розбіжності у справі проекту резолюції вдалося звести до мінімуму. Найбільші розбіжності і затяті дискусії викликало положення проекту, в якому мовиться, що спроби Багдада ухилитися від виконання нинішньої резолюції ООН автоматично відкривають шлях для воєнної акції США в Іраку. Вашингтон від самого початку наполягав на тому, щоб нова резолюція чітко продемонструвала багдадському режимові серйозні наслідки у випадку невиконання рішень ООН. Перед закінченням обговорень адміністрація Буша і далі наполягає на цьому положенні. Проти нього і далі виступають Росія і Франція, які вважають, що Рада безпеки може обговорювати справу удару по Іраку лише пізніше, у випадку невиконання Багдадом нової резолюції.

Компромісний варіант американського проекту резолюції, як сподіваються більшість членів Ради безпеки, все ж таки буде ухвалено наступного тижня. Проте бажаючи зберегти ефективні механізми тиску на Багдад, адміністрація Буша так чи інакше залишає за собою право воєнного удару по Іраку, якщо режим Саддама Хусейна ставитиме перешкоди у праці міжнародних інспекторів або опір у справі роззброєння.

Американська преса наводить голоси за воєнну акцію, яка мала би стати найефективнішим засобом позбутися багдадського режиму. Так, лідери іракської опозиції вважають. що для усунення режиму і зміни керівництва в Іраку конче потрібна воєнна акція, яка мала би обмежитися ударами по військових об’єктах та адміністративних будинках режиму Саддама Хусейна. Цього, на їхню думку було би досить для остаточного повалення режиму без зовнішньої допомоги і окупації Іраку іноземними військами. Приблизно так ситуацію представив і курдський лідер на півночі Іраку Джалал Талабані, який вважає, що опозиція матиме підтримку з боку населення на місцях і зможе поставити під контроль ситуацію після воєнної акції.

Тим часом представник пентагону генерал Томас Уайт у четвер підтвердив готовність американських військ, у випадку необхідності розпочати воєнну операцію в Іраку. Оглядачі вважають, що позиція США мала би піти на користь здійсненню міжнародної інспекції в Іраку, навіть якщо в новій резолюції буде упущено формулювання про автоматичний воєнний удар, яке викликало стільки суперечок серед постійних членів Ради безпеки ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG