Доступність посилання

ТОП новини

Ірак


Ірак

Прага, 4 листопада 2002 –Цього тижня Рада безпеки ООН закінчить дискусії у справі Іраку, які тривали і протягом минулих вихідних, і проведе голосування у справі американського проекту резолюції, який передбачає автоматичний удар по Іраку у випадку невиконання Багдадом нинішньої резолюції ООН. Хоча деякі члени Ради безпеки і далі мають застереження щодо нової резолюції, оглядачі передбачають її ухвалення. Тим часом Ірак готується до війни зі США.

Головна мета положення про автоматичний удар в американському проекті резолюції, яке викликало стільки суперечок, змусити Багдад серйозно поставитися до можливої загрози, якщо він і цим разом зігнорує рішення ООН або ухилятиметься від чіткого виконання цих рішень, тобто удоступнення для міжнародної інспекції всіх своїх військових та інших об’єктів. Для підтвердження серйозності ситуації Вашингтон надіслав до Перської затоки ескадру військових кораблів, озброних ракетами, у тому числі один авіаносець, які доставлять в регіон близько восьми тисяч військовослужбовців. Про воєнну акцію поти Іраку нічого не мовиться. Представник командування США заявив лише, що кораблі братимуть участь в антитерористичній кампанії. Літаки з авіаносця патрулюватимуть повітряний простір Іраку.

Коментуючи американський проект резолюції ООН, міністр закордонних справ Іраку Наджі Сабрі заявив, що цей документ є фактичним оголошенням Іракові Війни. За його словами, не лише Ірак відкидає проект, а й уся міжнародна спільнота відкидає бажання війни, крові і знищень, яке опанувало нинішню адміністрацію у Вашингтоні.

Тим часом Саддам Хусейн зустрівся зі своїми найвищими військовими керівниками і двома синами – Удаєм і Кусаєм, щоб обговорити ситуацію. У неділю в Багдаді проведено пробну протиповітряну тривогу. В інтерв’ю єгипетському тижневику «Елособа» Саддам заявив, що Ірак психологічно приготувався до війни так, ніби вона мала би розпочатися через годину. За його словами, Ірак ніколи не стане другим Афганістаном. Це не значить, що Ірак сильніший від Сполучених Штатів, каже іракський керівник, але ми віримо в Аллаха, у батьківщину і народ.

Проти можливої воєнної акції знову виступила Саудівська Аравія, найближчий союзник США за часів війни у Перській затоці. Саудівський міністр закордонних справ принц Сауд аль-Фейсал заявив, що Ер-Ріяд цим разом не дозволить використати саудівські військові бази для акції проти Іраку.

Попри все це, як підкреслюють оглядачі, дискусії навколо американського проекту резолюції ще не закінчено. Франція і Росія продовжують критикувати положення про автоматичний удар по Іраку, хоча адміністрація Буша вже раніше заявила, що, у випадку порушення резолюції, воєнного удару буде завдано так чи інакше, не зважаючи на остаточний текст резолюції. У цьому випадку прикінцевою метою удару мало би стати усунення від влади режиму Саддама Хусейна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG