Доступність посилання

ТОП новини

Спад рівня релігійності серед молодих поляків


Спад рівня релігійності серед молодих поляків

Варшава, 4 листопада 2002 - Церковне свято Всіх Святих, яке у Польщі називають ще Днем Померлих, було як завжди вихідним днем і масово відзначалося громадянами країни. Однак, мільйони свічок запалені на могилах польських кладовищ 1-го листопада, як виявилось, не є свідченням високої релігійності поляків, зокрема молодих. Польська газета “Жечпосполіта” надрукувала у понеділок аналітичне опрацювання соціологічних даних ректора Варшавської Духовної Семінарії, яке засвідчило значний спад рівня релігійності серед польської молоді.

Аналізуючи різноманітні тематичні опитування громадської думки, ректор Варшавської Духовної Семінарії священик-професор Кшиштоф Павліна дійшов висновку, що протягом останніх дванадцяти років кількість молодих поляків, котрі декларують свою релігійність, зменшилася на 20 відсотків. Сьогодні до віри в Бога признається менше двох третин учнів середніх шкіл. На початку 90-х років цей показник був значно вищим. В той же час значно зросла кількість молодих людей, які ще остаточно не визначилися з тим, вірять вони в Бога чи ні. Серед тих же, хто вважає себе людиною релігійною тільки третина регулярно беруть участь у релігійних практиках, а ще 40 відсотків практикують нерегулярно. Приблизно стільки ж опитаних застосовують на щодень моральну науку церкви.

На думку, отця-професора Павліни, найбільший розрив між декларованою релігійністю і сприйняттям церковних вимог у молоді стосується сексуальної етики. Аж 70 відсотків молодих поляків не проти сексуального співжиття поза шлюбом, а три четверті з них є прихильниками використання контрацептивних засобів, проти чого виступає церква. Та найбільша кількість молодих громадян Польщі визначають поняття поганого чи доброго вчинку, виходячи зі своєї індивідуальної точки зору, а не з біблійних правил.

У своєму дослідженні Кшиштоф Павліна дійшов висновку, що молоді поляки хочуть самі визначатися зі своєю релігійністю, а не отримувати її в спадщину від батьків. “У Польщі ми маємо справу з новим явищем - Церква втрачає значення для молоді, а релігія знаходить нове обличчя” - пише ректор Духовної Семінарії. Священик –професор вважає, що молоді поляки і надалі шукають Бога і потребують духовності, але все більш байдуже ставляться до церкви, як до інституції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG