Доступність посилання

ТОП новини

Помірковані ісламісти перемогли на виборах у Туреччині, але хто буде прем’єром?


Помірковані ісламісти перемогли на виборах у Туреччині, але хто буде прем’єром?

Прага, 4 листопада 2002 – На виборах у Туреччині перемогли помірковані ісламісти. Партія справедливості й розвитку одержала у парламенті досить голосів для формування однопартійного уряду. Правлячі демократи на чолі з прем1єром Еджевітом не потрапили до парламенту взагалі.

"Таїпа прем’єром! – скандували тисячі прихильників Таїпа Ердогана – лідера партії Справедливості й розвитку, яка виграла вчорашні парламентські вибори у Туреччині. Партія, яку називають помірковано ісламістською, здобула 363 місця з 550-ти; вона має беззаперечне право формувати уряд. Нагадаємо: останні 15 років Туреччиною керували нестабільні коаліції.

Створена минулого року колишнім мером Стамбула, партія Справедливості і розвитку є відгалуженням, так званого, "політичного ісламу". Її лідер Ердоган заперечує ісламську платформу своєї партії, і називає себе консервативним центристом, близьким до західноєвропейських соціал-демократів.

Звертаючись минулої ночі до виборців, ймовірно майбутній турецький прем’єр обіцяв керувати країною на засадах здорового глузду, і сказав, що взаємини з ЄС залишаються для Туреччини – пріоритетними. "Нам чимшвидше слід встановити контакти з політичними лідерами Євросоюзу і опрацювати робочу інфраструктуру."

Проблема Іраку, очевидно, стане добрим випробуванням для нового турецького кабінету. Тепер вже майже колишній прем’єр Еджевіт (до речі, партія якого взагалі до парламенті не пройшла) постійно заявляв, що Туреччина - проти планів Вашингтона атакувати Багдад через те, що регіональна нестабільність одразу позначається на економіці країни. Його ймовірний наступник - Таїп Ердоган – каже, що дії Туреччини залежатимуть від рішення ООН. "Ми нічого не можемо сказати, допоки ООН не ухвалить свого рішення щодо Іраку."

Оглядачі зазначають, що Ердоган веде себе так, наче вже прем’єр-міністр, але попри те, що він очолює партію-переможницю, 48-ми річний політик офіційно не може стати наступним головою турецького уряду. У вересні Центральна виборча комісія країни заборонила йому балотуватися через те, що на початку 90-х років суд визнав винним Ердогана у підготовці ісламського заколоту. Попри заборону балотуватися, політик активно вів виборчу кампанію своєї партії, а минулої п’ятниці, за 2 доби до голосування, Конституційний Суд за зачиненими дверима вирішував, чи не заборонити партію Справедливості і розвитку взагалі. Судді домовилися відкласти слухання і дали партії 15 днів на організацію захисту. Чи наважиться суд тепер заборонити партію, що завоювала 30 відсотків місць у парламенті? Довідаємося пізніше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG