Доступність посилання

ТОП новини

Огляд: «На міжнародному, принаймні європейському, рівні відбулося відокремлення верховної влади України, себто президента, від держави»


Огляд: «На міжнародному, принаймні європейському, рівні відбулося відокремлення верховної влади України, себто президента, від держави»

Київ, 5 листопада 2002 - Українська преса продовжує коментувати кандидатури, котрі були запропоновані в парламенті на прем’єрську посаду. Так, тижневик «Грані+» стверджує, що висунення кандидатури 53-річного губернатора Донецької області Віктора Януковича на посаду голови кабміну на сьогодні є головною інтригою в політичному житті України. Позаяк його призначення, якщо воно станеться, може істотно змінити не лише політичний розклад в державі, але й покласти початок новому переділу сфер впливу між головними фінансово-промисловими групами України. Довідатися докладніше про губернатора та його донецьких побратимів, а також їхніх політичних опонентів, яких журналісти характеризують як «київських пацанів», можна з публікації, що так і називається «Кандидат на прем’єра Віктор Янукович».

В цьому ж числі «Грані +» зауважують, що на міжнародному, принаймні європейському, рівні відбулося відокремлення верховної влади України, себто президента, від держави. Оскільки причини цього аномального явища вже неодноразово тлумачились в ЗМІ, тому кореспондент тижневика вирішив докладніше зупинитися на наслідках такої “безголової” ситуації. Журналістові уявляється щонайменше три варіанта розвитку майбутніх подій. Про них – оповідається в статті “Пішак без голови”.

“Що стоїть за рішенням НАТО не запрошувати Кучму на празький саміт?” –про це в матеріалі “Ізоляція” докладно розповідає газета “Сільські вісті”.

Не уникає коментарів щодо ситуації, що склалася у зв’язку з відсутністю запрошення Леонідові Кучмі на саміт Україна – НАТО і тижневик “Дзеркало тижня”. Стаття має заголовок “Празьке міжсезоння”.

А ось увагу газети “Україна молода” привернули нинішні парламентські вибори в США, – американці повинні обрати 435 депутатів нижньої палати Конгресу – Палати представників, і переобрати 34 зі 100 сенаторів, депутатів верхньої палати. Довідатися – чим ці вибори є особливими для Америки – можна в публікації “США: вибори не для бідних”.

В цьому ж числі щоденник нагадує, що нині виповнюється 65 років від вбивства українського поета-неокласика Миколи Зерова. Загалом напередодні 20-річчя Жовтневої революції на Соловках були виконані смертні вироки понад тисячі українських патріотів. Там зустріли свою смерть також режисер Лесь Курбас, драматург Микола Куліш, письменники Мирослав Ірчан, Валер’ян Підмогильний, Павло Пилипович, Марко Вороний... Це були ще доволі молоді люди, котрі б ще створили неоціненні духовні скарби. Зрештою, сама присутність цих людей в суспільстві зробила б його кращим.

Від т.зв. ”правосуддя” в минулому – до сьогоднішніх слуг Феміди. Газета “Вечірні вісті” інформує про підрахунки фахівців, які свідчать, що для виконання законності в країні повинно бути хоча б 30% чесних суддів. Тоді настає “ланцюгова реакція” чесності. Щоденник стверджує, що в Україні ситуація з чесними суддями не така вже й безнадійна. Причиною для такого оптимістичного висновку стало рішення Печерського суду визнати незаконними дії прокуратури м. Києва стосовно адвоката Андрія Федура. Подробиці – в статті “Адвоката Федура заарештувати незаконно”.

Боротьба за ринок збуту зернових триває. І Україна, як один з найбільших експортерів зерна час від часу зазнає чиїхось нападів. Як пише газета “Київські відомості” Бразилія просить перевірити всю Україну на наявність зернового шкідника. Ніби-то виявлений бразильськими фахівцями шкідник в партії українських зернових поставив під сумнів оптимістичні прогнози стосовно вітчизняного експорту. Ситуація неоднозначна. Однак, на думку фахівців, допоки вивозом українських зернових займатимуться неукраїнські трейдери, подібних скандалів не уникнути.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG