Доступність посилання

ТОП новини

Таємниче зникнення директора інформаційного агентства “Українські новини” Михайла Коломійця викликало чималий резонанс у бельгійській пресі


Таємниче зникнення директора інформаційного агентства “Українські новини” Михайла Коломійця викликало чималий резонанс у бельгійській пресі

Брюсель, 5 листопада 2002 - Зокрема ця сумна новина стривожила Міжнародну Федерацію Журналістів. Представник цієї організації Сара Де Йонг заявила нашому брюсельському кореспондентові Славку Волинському, що Федерацію дуже турбує стан в якому знаходиться українська преса, і що цю проблему слід винести на обговорення в Раді Європи та ООН.

Навіть найдешевша бельгійська газета “Метро”, котру читають і міністри й безробітні, присвятила матеріал зникненню українського журналіста Михайла Коломійця. Зокрема часопис зазначає, що журналісти “УКРА Н’ЮЗ” дуже стурбовані тим, що вже понад тиждень, як їх колега безслідно зник. Далі газета пише, що за період авторитарного режиму Кучми було вбито опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе, обезголовлене тіло, якого було згодом знайдене в лісі неподалік Києва, а у 2001 році до смерті був побитий донецький тележурналіст Ігор Александров. Тому, продовжує часопис чимало українських журналісти готуються страйкувати проти цензури в Україні.

Ц і факти і зокрема зникнення журналіста Михайла Коломійця я попросив прокоментувати керівника відділу охорони прав люди Міжнародної Федерації Журналістів Сару Де Йонге.

Ось, що вона відповіла: “Ми дійсно дуже стурбовані недавнім зникненням українського журналіста. Ця стурбованість триває ще від того моменту коли був замордований Георгій Гонгадзе, наше розслідування у цій справі і далі триває. Що ж до останнього випадку, тобто зникнення Михайла Коломійця, то ми вважаємо що президент Кучма повинен особисто взяти участь у розслідуванні цієї справи. Міжнародна Федерація Журналістів у свою чергу найближчим часом офіційно звернеться в міжнародні установи для вжиття необхідних заходів у пошуках нещодавно зниклого журналіста.

Я попросив Сару Де Йонге уточнити в які саме організації планує звернутися Міжнродна Федерація Преси.

Сара Де Йонге: ”В першу чергу це в Раду Європи, а також до комісії у справах дотримання прав людини Організації Об’єднаних Націй і порушити питання про недотримання українською владою права на свободу слова, що не дозволяє журналістам виконувати свої професійні обов’язки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG