Доступність посилання

ТОП новини

Перший в Європі Музей залізної завіси готуються відкрити в Чеській Республіці


Перший в Європі Музей залізної завіси готуються відкрити в Чеській Республіці

Прага, 5 листопада 2002 - Невеличке село Квілда лежить на Шумаві, посеред мальовничих гір на південному заході Чехії. Сьогодні Квілда привертає до себе увагу всіх, хто цікавиться історією, а вже незабаром село має ввійти до найцікавіших туристичних маршрутів по цій країні. Однак так було не завжди. За комуністичного режиму про село не згадували взагалі. Було заборонено навіть приближатись до цих теренів Шумавських гір, тому що за ними – кордон. Річ у тім, що село Квілда лежить на чесько-австрійському кордоні, а за кордоном, як вважали комуністи – ворожий капіталізм, а тому далі - ані кроку, інакше – будемо стріляти. Цю погрозу пам’ятають люди старшого віку, в тому числі - й жителі чеського прикордонного села Квілда. Саме там, в ареалі колишньої прикордонної застави було вирішено відкрити музей залізної завіси. Автором проекту музею є доброчинний фонд «Залізна завіса», проект підтримує також і керівництво Сенату – вищої палати чеського Парламенту.

Що ж має ввійти до експозиції майбутнього Музею ? Сторожеві вишки, що з них стріляли по утікачах, які прагнули вирватись з комуністичного раю, свідчення осіб, які пережили ці страшні часи, колючий дріт, через який пропускали 5 тисяч вольт напруги і яким обвивали кілометри прикордонних смуг, правила проживання в так званих зонах – в’їзд, виїзд і звичайне, як це виглядає сьогодні, пересування зі села до села, просто в гості, але й на це потрібний був спеціальний дозвіл. Експонатом музею має стати і німецька «залізна завіса» - шматок бетонної стіни, що розділяв Берлін, і звичайно, фотографії цієї незабутньої миті - падіння завіси, а з нею – початок нової історії Європи.

«Музей потрібен новим поколінням людей, котрі сьогодні інакше дивляться на світ, не так, як ми, з-за колючого дроту», - вважають члени чеської Конфедерації політичних в’язнів. Ці люди не приховують свого критичного ставлення до тих, хто вважає, що виділені кошти краще було б використати на благоустрій села. Але такі думки переважно висловлюють ті жителі села, хто свого часу з захоплення зводив залізну завісу – і на кордонах, і у свідомості людей. Цим людям спогади про минуле не потрібні. Та музей має бути, його фундамент вже закладено, а на будівництво чеського Музею залізної завіси виділено понад 2 мільйони американських доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG