Доступність посилання

ТОП новини

У мусульман починається Рамадан


У мусульман починається Рамадан

Прага, 5 листопада 2002 – Цього тижня мусульмани світу починають святкувати Рамадан – найважливіше свято Ісламу. Рамаданом ще називають 9 місяць за мусульманським календарем, а ще цей місяць мусульмани вважають святим, бо приблизно у цей час Коран був надісланий їм з неба, як "провідник для людей, проголошення шляху і засіб спасіння." Протягом наступного місяця мусульмани дотримуватимуться суворого посту – не їстимуть і не питимуть протягом дня, а також уникатимуть розваг. Погляньмо зараз разом з Ольгою Буряк, як святкують Рамадан у світі і, як політики намагаються дебатувати довкола святого місяця мусульман.

"Ми завітали до вас з піснею Рамадану, Нехай Бог дасть вам синочка, Це свято лише 30 днів Хто не святкує, той сумує."

Цю пісеньку співають дітлахи різними мовами мусульманського світу, це – своєрідна коляда, з якою приходять на гостину від сутінок до півночі протягом місяця Рамадану. Дітям дарують солодощі з тістечками і кидають монетки.

Кожного року Рамадан починається у різний час. Відомий в Ісламському світі науковець Муфті Могамед Юсуф пояснює, що дата початку свята залежить від встановлених Ісламом правил і місячного календаря: "Мусульмани починають і закінчують святкувати Рамадан, за Шаріатом (законом Ісламу), і вченням пророка Надіта. На 29 день місяця Шайбану, що передує Рамадану, мусульмани збираються у відкритому полі та дивляться у напрямку заходу сонця, де має з'явитися молодий місяць. Як тільки вони його побачать – наступного дня мають оголосити піст Рамадан."

Цього року початок священного мусульманського посту припадає на середу, шосте листопада, щонайпізніше - сьоме. Протягом місяця мусульманам забороняється вдень вживати їжу, пити, курити і кохатися. Наприкінці кожного дня піст супроводжується молитвою і особливою стравою, яку називають "іфтар". Щоразу після цієї вечері, мусульмани зазвичай відвідують своїх сусідів і друзів, але більшість з них – моляться і читають Коран.

Згідно з Кораном, усі добрі надбання під час посту Рамадан можна звести нанівець п’ятьма діями – брехнею, лайкою, наклепництвом, богохульством і скупістю. Муфті Могамед Юсуф розповідає про силу святого місяця Рамадану: "У давнину оповідали, що чоловік зустрів свого приятеля з іншої країни і запитав його про тамтешню ситуацію з Ісламом й мусульманами. І приятель сказав: коли настає Рамадан наші мусульмани, які і всі інші мусульмани світу, перетворюються на справжніх мусульман, в іншу пору року – вони роблять, що хочуть. Справді – продовжує Муфті – під час Рамадану навіть найгрубіші люди, що постійно грішать, двічі подумають перед тим, як вчинити комусь шкоду."

Під час Раамадану мусульмани особливо допомагають бідним і намагаються пробачати ворогів. Цей місяць має проходити під знаком миру й об’єднання. Минулого року рішення Сполучених Штатів почати анти-терористичну кампанію в Афганістані безпосередньо перед початком Рамадану викликало бурхливі дебати. І цього року оглядачі сперечаються, чи почне Вашингтон кампанію проти Іраку під час священного мусульманського посту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG