Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Чечні - Ґрозному російські військові зруйнували кілька житлових будинків під приводом гарантування безпеки бази та летовища у Ханкалі


У столиці Чечні - Ґрозному російські військові зруйнували кілька житлових будинків під приводом гарантування безпеки бази та летовища у Ханкалі

Прага, 5 листопада 2002 - У столиці Чечні - Ґрозному російські військові зруйнували кілька житлових будинків під приводом гарантування безпеки бази та летовища у Ханкалі.

Без житла залишилося близько ста родин, які ще вчора виселили з їхніх помешкань. В Ітум-Калінському районі розпочали широкомасштабну операцію з розшуку чеченських бійців, які сьогодні вранці обстріляли російську автоколону.

Я зустрілася з колегою з чеченського відділення Північно-кавказької редакції радіо Свобода/Вільна Європа Русланом Шамаєвим із проханням розповісти, що відомо з чеченських джерел про те, що сталося в Ґрозному.

Руслан Шамаєв:

Російські підрозділи прийшли й підірвали 3 будинки - підклали під них велику кількість вибухівки і підірвали. Напередодні прийшли солдати й сказали мешканцям тих будинків - а це багатоповерхові цегляні будівлі, які стоять за кілометр від Ханкали, на виїзді з Грозного у напрямку Аргуна - сказали: "Виходьте швидко, ми зараз будемо це підривати". Усе сталося протягом години. Цих людей просто вигнали звідти. Ніхто нічого не встиг узяти окрім документів, але все - меблі, все, що там було, увесь домашній скарб залишилось там. Насправді ніхто нічого не пояснює, навіть, уряд Республіки не був проінформований про те, що це відбувається. Зокрема, секретар Ради безпеки промосковського уряду Чечні Руднік Дудаєв офіційно заявив, що вони не були у курсі справи, що планують підривати ці будинки, але коли дізналися - буквально як заклали вибухівку - усі спроби припинити це успіху не зазнали. Тобто будинки підірвали, Люди - стояли на подвір’ї і дивилися з-за огорожі на це. Ці люди, практично, залишилися на вулиці. Жодних помешкань, жодного місця для ночівлі їм не надали. Уявіть собі - на вулиці холодно, ви з дітьми...

Людмила Ваннек:

Яка причина, що сказали людям?

Руслан Шамаєв:

Як кажуть військові, саме з дахів цих будинків провадили обстріл гелікоптерів у Ханкалі. Хоча зрозуміло, що вертоліт може зайти на посадку з іншого боку - там поле, у такий спосіб можна всю Ханкалу зруйнувати, пів-Ґрозного (гелікоптери літають над усією територією Чечні). Тобто такий аргумент не зовсім переконує. Складається враження, що російські військові просто мстили місцевим мешканцям за події у Москві. Сказати важко, але останніми днями чітко простежується тенденція, що в Чечні посилився тиск на мирних людей, оскільки всі, хто воюють, в населених пунктах не живуть, а зачистки, затримання - усе це відбувається в населених пунктах.

Але через те, що один вертоліт збили, немає необхідності кілька днів тримати в облозі ціле місто. Заблоковано багато блокпостів, інші шляхи перекриті. Як то кажуть – почалася нова війна.

Але оскільки противник не видимий, то війна ведеться з населенням Чечні. Іншого просто немає. (чеченський)

Людмила Ваннек:

Чи серед людей буди загиблі, чи всім удалося вийти?

Руслан Шамаєв:

Відразу після того, як був обстріляний вертоліт, він упав, і військові відкрили вогонь по місту із крупнокаліберних мінометів, які б’ють за 7-8 кілометрів. Обстріляли будинки поблизу Ханкали. Загинула одна молода жінка, їй років 20, вона була вагітна, і ще одна жінка - старша, в якої залишилася мала дитина, тобто 2 жертви після мінометного обстрілу.

Коли підривали будинок, одна жінка не захотіла покидати своє помешкання, мовляв, куди я піду. До речі, росіянка - Люба. Видно, вона єдина хотіла спротивитися діям військових, напевно, сподівалася, що росіянку вони пожаліють. Але нічого подібного не сталося. Військові підірвали будинок разом із цією жінкою. Вона загинула.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG