Доступність посилання

ТОП новини

Огляд: “Чи сяде Кучма у тюрму?”


Огляд: “Чи сяде Кучма у тюрму?”

Київ, 7 листопада 2002 - Звіт групи американських і британських експертів, які вивчали в Україні ситуацію, пов’язану із можливим продажем систем “Кольчуга” до Іраку, нарешті передано до МЗС України. Там його, згідно з офіційним повідомленням, “уважно вивчають” перед тим, як “найближчим часом” оприлюднити реакцію України. Тим часом, як заявив речник Держдепартаменту США, до України з’явилися нові питання, які засвідчують, що висновки експертів – не надто позитивні для українського керівництва. Однак обидві сторони не поспішають оприлюднити і висновки експертів, і “нові питання”. Чому? І як в таких умовах потрібно діяти Україні? Про це – на першій шпальті газети “День”.

Сполучення чотирьох слів, яким було назване найбільше в СРСР державне свято, стало призабуватися. Тим не менш, стереотипи, пов’язані з цією святковою назвою, міцно тримаються у свідомості. Автор публікації в газеті “День” пропонує переглянути ці стереотипи, і задуматися над тим, які ж насправді революції відбулися на українській землі 1917-го року.

“Червоною ниткою крізь роки незалежності” – у публікації під таким заголовком газета “Україна молода” пропонує власні спостереження про еволюцію 7 листопада в новій Україні.

А в рубриці “Переоцінка цінностей” щоденник розмірковує над доцільністю введення в програму шкільної освіти такої дисципліни, як християнська етика. Педагоги вважають, - пише газета, - що християнське виховання варто доручати не духовним особам, а спеціально підготовленим фахівцям, які насправді є віруючими, мають належну ерудицію і педагогічний хист до такої роботи. А церква повинна лише брати участь у доборі та підготовці таких учителів.

Можливо, з введенням в школі християнської етики зменшиться в Україні кількість тоталітарних сект, про які оповідають “Київські відомості”. Навівши кілька жорстоких прикладів до яких вдаються сектанти, часопис стверджує, що майже всі тоталітарні секти прагнуть влади. А їхня внутрішня будова є моделлю того, як повинно бути зорганізоване нове суспільство з точки зору їхніх доктрин. Котрі, на думку газети, не допускають, свободи думки та мислення. У публікації “Будьте обережні!” газета наводить культи, котрі викликають певну занепокоєність у фахівців.

“Чи сяде Кучма у тюрму?” – у публікації під таким заголовком тижневик “Українське слово” розмірковує над можливістю притягнення громадянина Леоніда Кучми до кримінальної відповідальності у зв’язку з порушенням проти нього кримінальної справи суддею Юрієм Василенком.

Столична преса продовжує також обговорювати кандидатури на посаду прем’єр-міністра України. Зокрема, як пишуть “Вечірні вісті” вакантна посада при “живому” прем’єрові – тема номер один українського бомонду. І вже зовсім не згадується, що Анатолію Кінаху і його уряду ніхто не висловлював недовіри і не відправляв у відставку президентським указом. Щоденник зазначає, що останньо стало особливо цікаво спостерігати за “соцзмаганням” двох впливових претендентів на прем’єрство за симпатії політичного бомонду та суспільної думки в цілому. Так, головний податківець Микола Азаров раптом став близьким другом української преси, а 6-річчя створення податкової служби тут же оголосили ювілеєм і з небаченими пишнотами відзначили в головному концертному залі столиці. Не гає часу і донецький губернатор Віктор Янукович. Хоча його дії не вирізняються подібною публічністю, вони є не менш дієвими. Про них оповідається в статті “Донецький губернатор майже дозрів для прем’єрства”.

Про причини намірів Укртелекому продати свою частку в найбільшому операторі мобільного зв’язку держави розповідає сьогодні газета “Молодь України”. Стаття називається “Укртелеком в очікуванні змін”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG