Доступність посилання

ТОП новини

Республіканська партія президента Сполучених Штатів Джорджа Буша зберегла контроль у палаті представників та отримала перемогу у сенаті


Республіканська партія президента Сполучених Штатів Джорджа Буша зберегла контроль у палаті представників та отримала перемогу у сенаті

Вашингтон, 6 листопада 2002 - В новітній американській історії майже 70 років тому виникла така ж виняткова ситуація як сьогодні, тобто, що президент й обидві палати Конгресу є під контролем обранців від тієї ж самої партії. Для багатьох спостерігачів й експертів був несподіванкою той факт, що крім Білого дому республіканці контролюватимуть також сенат і палату представників Конгресу. Інші експерти, як і лідери демократичної партії вказали на те, що цю перемогу республіканській партії пощастило здобути також завдяки вельми активній участі президента Буша в передвиборній кампанії. Згідно з опитуваннями, популярність Буша серед американців перевищує 60%.

Слід зазначити, що промовистими з політичної точки зору були також і передвиборні баталії за посади губернаторів, зокрема, у штаті Флорида, де переобирався брат президента губернатор Джеб Буш.

“Я хочу подякувати моїй мамі, моєму батькові (колишньому президентові Джорджу Бушу-старшому), які були моїм натхненням у житті, і я хочу подякувати нашому великому президентові Сполучених Штатів, який прийшов й подав руку молодшому братові,” - заявив губернатор штату Флорида Джеб Буш після перемоги.

Політична боротьба за губернатора Флориди була особливо важливою для демократів, зокрема, після контроверсійних президентських виборів двохтисячного року. Демократи, як і республіканці, не лише витратили десятки мільйонів доларів на цю кампанію, а й до активної участі в ній запросили колишнього президента Білла Клінтона, віце-президента Гора та інших чільних представників демократичної партії. Лідери демократів у середу визнали неочікувану поразку. Сенатор Трент Лотт - лідер нової республіканської більшості у сенаті зазначив, що міжнародні питання мали також свій вплив на результати голосування.

«Цей президент має за собою країну, яка йому довіряє, шанує його лідерство й підтримує його заходи заради миру, демократії й безпеки на батьківщині та у світі. Посланням для наших союзників та ворогів є те , що Америка є об’єднаною... Для Німеччини, Індії чи будь-якої іншої країни повинно бути зрозумілим, що президент Джордж Буш отримав неймовірну, історичної важливості підтримку від американського народу,» – заявив сенатор Трент Лотт, лідер республіканської більшості у сенаті США.

Наприкінці слід зазначити, що Конгрес Сполучених Штатів нового скликання розпочне роботу в середині січня наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG