Доступність посилання

ТОП новини

Після скорочення постачання російського газу президент Білорусі каже, що треба було проводити таку ж політику, як Україна – “загравати з Росією та вступати до НАТО”


Після скорочення постачання російського газу президент Білорусі каже, що треба було проводити таку ж політику, як Україна – “загравати з Росією та вступати до НАТО”

Прага, 7 листопада 2002 - Білоруський президент Олександр Лукашенко дуже обурений рішенням “Газпрому” скоротити постачання газу до Білорусі на 50 відсотків та вимогами платити за додатковий газ за підвищеними розцінками. Лукашенко наголосив, що нинішня позиція російського керівництва полягає в наступному: якщо Білорусь не прийме висунуті “Газпромом” умови, газ постачатиметься через Латвію, Литву, Україну.

“Отака платня за нашу позицію з калінінградського питання, за наше ставлення до росіян”, - із сарказмом заявив президент Білорусі та додав: “Всі ці роки політика білоруського керівництва була, здається, для Росії непривабною. Мабуть, треба було, як Україна, загравати з Росією й водночас вступати до Євросоюзу, НАТО”.

Олександр Лукашенко також наголосив, що Білорусь платить за газ не гірше за інших, та подав приклад України, яка заборгувала Росії близько 3 мільйонів доларів.

Хоча Білорусь, за його ж словами, має газовий борг на суму 190 мільйонів доларів, Олександр Лукашенко заявив, що його країна нічого нікому не повинна, оскільки майже на таку суму надала пільги “Газпромові”.

Президент Білорусі також заявив: якщо Росія не буде виконувати міждержавні домовленості з Білоруссю про постачання газу за внутрішніми російськими цінами, Мінськ залишає за собою право збільшити тарифи на транзит газу через свою територію до рівню, що його практикують інші європейські країни.

За інформацією Олександра Лукашенка, російська сторона платить сьогодні Білорусі за транзит газу в 4-5 разів менш, ніж Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG