Доступність посилання

ТОП новини

Серед найбагатших чехів сьогодні багато членів компартії. Як видно, матеріальні інтереси переважили ідейні переконання


Серед найбагатших чехів сьогодні багато членів компартії. Як видно, матеріальні інтереси переважили ідейні переконання

Прага, 7 листопада 2002 - Демократична оксамитна революція 89-ого року застала Мілоша Якеша на посаді найміцнішої людини Чехословаччини – генерального секретаря ЦК компартії. Сьогодні Мілош Якеш, як і його однопартієць, колишній секретар ЦК Йозеф Ленарт живуть у власних віллах, у багатих кварталах чеської столиці й отримують пенсію, котра значно перевищує середньостатистичну по країні. Недавно їх обидвох звинуватили в зраді батьківщини за те, що в серпні 1968 року вони не протистояли окупації Чехословаччини чужим військом. Суд їхньої вини не довів, колишні компартійні боси покидали зал засідань спокійно, без викидів сумління. В тиші своїх затишних домівок вони сповна використовують блага, що їм дає нинішня капіталістична дійсність, котру, наприклад, Мілош Якеш ще й зараз називає ворожою.

Значна частина членів ЦК зуміла вигідно осісти в різноманітних радах, консультаційних комітетах приватних фірм, у тому числі – й іноземних. Наприклад, Мірослав Заїц – колишній високий компартійний функціонер, нині є акціонером кількох фірм, серед яких відомі АВАН, АҐРО чи СІА.

Перед 89-им роком компартія Чехословаччини нараховувала понад 1 мільйон членів, переважна більшість з них відразу після листопадової революції викинула партквитки і з головою пірнула в підприємництво.

Дуже швидко товариші по компартії навчились у власних інтересах використовувати набуті контакти і головне – сприятливі умови ринкової економіки, в якій відчули себе, як риба в воді. А як же марксистська ідеологія, класовий бій чи захист обездолених ? Виявляється, що комуністичним товаришам більше подобається рахувати власні прибутки, ніж безоплатно працювати на користь трудящих мас. Ось хоча б кілька прикладів. Мілослав Рансдорф - заступник голови компартії Чехії та Морави, є співкомпаньйоном фірми БМ-Експорт і членом виконавчої ради Музею робітничого руху. Інший високий компартійний функціонер Ярослав Ґонґол має власну фірму, а Мірослав Кржіженецькі володіє однією з найбільших на чеських теренах адвокатських канцелярій, де користуючись відомою термінологією, визискує кілька десятків працівників. До речі, кандидатуру Кржіженецкого висунула компартія до виборів президента Чеської Республіки, що мають відбутись у січні наступного року. Цікаво й те, що сам компартійний кандидат визнає себе по всіх статтях найсправжнісіньким капіталістом і додає, що нічого спільного з диктатурою пролетаріату не має. Іншими словами, мрії про комунізм – так, але тільки у вільний час, весь інший віддається активній побудові капіталізму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG