Доступність посилання

ТОП новини

Ґазпром шантажує західні компанії поганою репутацією українців, щоб здобути європейські ринки – французький експерт


Ґазпром шантажує західні компанії поганою репутацією українців, щоб здобути європейські ринки – французький експерт

Прага, 8 листопада – Розібратися в українсько-російських газових стосунках ризикує небагато західних аналітиків – надто складними виглядають маневри обох сторін, надто суперечливими звучать заяви і надто непослідовними є дії. Тому багато оглядачів на Заході з полегшенням сприйняли вістку про те, що Україна і Росія планують створити спільний консорціум для управління українськими газотранспортними шляхами, які в руках самих українців виглядають не дуже надійно. Однак на думку французького експерта, західні європейці зітхнули зарано, бо українська карта є лише одним із багатьох способів Ґазпрому змусити європейців платити за російські газові проекти.

Доля українських газогонів уже давно є предметом занепокоєння оглядачів, які слідкують за розвитком газової індустрії в Європі, бо Україною проходить 90% російського газового експорту, а Україну часто звинувачують у крадіжках газу, пише на сторінках європейського видання американського часопису Wall Street Journal французький експерт Жером Ґіє.

Однак, на його думку, негативна репутація українців є явно і свідомо перебільшена росіянами. Звинувачення у незаконному відборі газу Україною були справедливими лише у трьох добре випадках, які сталися у 1992 та 1993 роках, пише французький аналітик, який свого часу співпрацював з Ґазпромом. Але протягом майже десяти років газ постачається через територію України до Європи без перебоїв. Проте, репутація «злодіїв» за українцями зберігається і є ледь не головним аргументом на переговорах як із самими українцями, так і з європейськими споживачами російського газу.

Звичайно, рівень корупції в українській газовій промисловості не можна недооцінювати, говорить французький аналітик. Так українці ніколи не зробили спробу провести хоч найменші реформи у галузі, натомість деякі посадові особи скористалися своїм контролем над газогонами для власного збагачення. Вони, скажімо, часто «забували» повернути Ґазпрому гроші за спожитий газ, який переважно сплачували кінцеві споживачі. Ïм ніколи не спало на думку зменшити непомірно високе споживання газу, чи спробувати перехопити російський експортний ринок в Європі, купивши самим російській газ і перепродавши його на Заході. Замість цього вони спокійно віддали Ґазпрому контроль над своєю галуззю.

Але, на думку французького аналітика, причина того, що Ґазпром за кожної нагоди намагається назвати українців шахраями, полягає у тому, що російській компанії це вигідно. Як інакше вона могла б змусити європейців заплатити за ремонт та підтримку в належному стані українських газогонів? «Ґазпром має довгу історію успішного перекладання коштів своїх інвестиційний проектів на плечі своїх клієнтів», - пише французький експерт на сторінках газети Wall Street Journal. Так, німецькій компанії Ruhrgas довелося купити акції Ґазпрому тоді, коли взагалі ніхто не хотів інвестувати у Росію, в обмін на обіцянку Ґазпрому припинити власні проекти в Німеччині. Подібним чином італійська енергетична компанія ENI була змушена профінансувати російсько-турецький проект Синій Потік, який включав будівництво газогону по дну Чорного Моря.

Кінець-кінцем, російсько-український проект, що виглядає як колективне зусилля на благо Європи, більше нагадує грабіж серед білого дня, робить висновок французький експерт. Але найгірше є те, що європейські компанії нічого не можуть з цим зробити. Експорт російського газу до західної Європи протягом наступних 20 років зростатиме, бо зростатиме споживання. А у газовому бізнесі головне – це інфраструктура, і Ґазпром контролюватиме основні газотранспортні шляхи. А тому, говорить на закінчення Жером Ґіє, іронія долі полягає у тому, що заплативши за українські газогони, західні енергетичні компанії власними руками передають Ґазпрому контроль над європейським газовим ринком, і українці є лише малим епізодом у цій історії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG