Доступність посилання

ТОП новини

Іракський парламент рекомендує Саддаму відхилити резолюцію ООН


Іракський парламент рекомендує Саддаму відхилити резолюцію ООН

Прага, 11 листопада 2002 – Парламент Іраку скритикував резолюцію Ради Безпеки ООН, що надає міжнародним інспекторам необмежені повноваження, і попереджає Ірак про серйозні наслідки її невиконання. Багдад має визначитися щодо виконання вимог резолюції до четверга.

Парламент Іраку рекомендує Саддаму Хусейнові відхилити Резолюцію Ради Безпеки ООН. Сьогодні парламентарі на позачерговому закритому засіданні вирішували, чи дозволити міжнародним військовим експертам безперешкодно оглянути всі іракські арсенали зброї. Рада Безпеки призначила Багдаду термін до 15 листопада. Якщо він не погоджується на вимоги ООН, резолюція попереджає Ірак про серйозні наслідки, хоча їх і не конкретизує.

Голова парламентського комітету у закордонних справах Іраку Шалім аль Кубайсі рекомендує парламенту категорично відхилити нову вимоги ООН, щодо роззброєння Іраку. Його слова цитує агентство Рейтер: "Комітет рекомендує наступне: не схвалювати Резолюції ООН з огляду на думку нашого народу, який довіряє нам, своїм представникам". Іракські депутати заявили, що Резолюція порушує міжнародне право; що вона містить брехню;, що ігнорує поступки, на які Багдада йшов раніше, виконуючи попередні вимоги з роззброєння; що США постійно порушували домовленості, здійснюючи польоти над забороненою зоною; і, що, взагалі, мета останньої Резолюції – знайти привід для розв’язання війни.

Оглядач "Дойче прес агентур" нагадує, що парламент в Іраку має обмежену владу і може лише давати рекомендації, остаточне ж рішення залишається за Радою Революційного командування, яку очолює сам Саддам Хусейн.

Учора Ліга арабських держав закликала Ірак погодитися з вимогами ООН, але звернулася до Ради Безпеки з проханням не використовувати Резолюції для виправдання воєнних дій. Водночас газета "Нью-Йорк Таймс" повідомила, що президент Буш затвердив план початку бойових дій проти Іраку у випадку порушення Багдадом вимог ООН щодо роззброєння. На відміну від війни 1991 року оперативний план Пентагону цього разу не передбачає тривалих повітряних бомбардувань. Перша фаза кампанії завершиться облаштуванням на півночі Іраку оперативних баз, де розміщуватимуться літаки союзної авіації. Загалом Пентагон, як пише нью-йоркський щоденник, планує задіяти у бойових діях проти Іраку 250 тисяч військовослужбовців, це – вдвічі менше ніж під час операції "Буря в пустелі".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG