Доступність посилання

ТОП новини

Саміт Росія-ЄС завершився успішно – вважають його учасники


Саміт Росія-ЄС завершився успішно – вважають його учасники

Брюсель, 12 листопада 2002 - Обговорення проблеми Калінінградської області під час брюсельського саміту Росія–ЄС було досить тривалим і ледве не зірвало наступний важливий захід: зустріч Володимира Путіна з Генсеком НАТО Джорджем Робертсоном. Але врешті – решт стосовно калінінградського питання сторони досягли домовленостей, що вважають важливим прогресом у стосунках між Росією і ЄС.

Саміт Росія–ЄС у Брюселі завершився досягненням сторонами конкретних домовленостей щодо транзиту через Литву російських громадян між Калінінградською областю і основною частиною Росії. З цього приводу відкриваючи прес-конференцію прем’єр-міністр Данії пан Расмуссен заявив:

«Ми дуже задоволені тим, що досягли згоди у питанні транзиту між Калінінградом і рештою території Російської Федерації. Це збалансована угода в якій взято до уваги потреби росіян пересуватись між Калінінградом та основною частиною Росії, а також враховано інтереси суверенітету Литви.»

Президент Російської Федерації Володимир Путін також заявив, що десятий за рахунком саміт Росія – ЄС є найбільш продуктивним. Він був досить гострим динамічним, але результативним.

Отже Росія погодилась на розроблений Європейською Комісією варіант про надання жителям Калінінградської області та громадянам Росії з інших регіонів спеціальних транзитних документів. Це стосується не лише родичів та друзів калінінградців, але й тих, хто займається в Калінінграді бізнесом. Литва зі свого боку погодилась розширити консульську мережу, де будуть видаватись транзитні документи, як на території Калінінградської області, так і на території основної частини російської Федерації.

Наступне важливе питання стосувалося становища в Чечні. Прем’єр Данії наголосив, що ЄС продовжує наполягати, аби Кремль розв’язав чеченський вузол мирним і дипломатичним способом, щоб російська сторона не створювала перепони для постачання медикаментів та міжнародної гуманітарної допомоги для мирних жителів Чечні.

На це Путін відповів, що він також бажав би вести мирний діалог, але з ким, якщо, згідно із словами Володимира Путіна, владу в Чечні підібрали сепаратисти які прагнуть втягнути в конфлікт сусідній Дагестан та заснувати Халіфат. А Халіфат, продовжив російський президент - це загроза християнському світу, це новій й нові теракти.

Окрім цих двох пекучих тем під час саміту Росія–ЄС були ухвалені плани подальшого співробітництва в області енергетики, економіки та торгівлі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG