Доступність посилання

ТОП новини

Резолюція ООН у справі Іраку. Допомога країнам третього світу


Резолюція ООН у справі Іраку. Допомога країнам третього світу

Прага, 12 листопада 2002 – Головна увага західних оглядачів і далі зосереджена на резолюції Ради безпеки ООН у справі Іраку. З огляду на те, що парламент Іраку одноголосно відкинув цю резолюцію, можна очікувати дальших відгуків саме на цю тему і на можливі прогнози дальшого розвитку подій навколо Іраку. Серед інших тем західна преса порушує проблеми співпраці між багатими і бідними країнами і допомоги країнам третього світу.

Широких відгуків на заперечення в іракському парламенті нової резолюції ООН можна очікувати щойно завтра, проте французька газета «Ліберасьйон» вже нині вмістила коментар Самії Нахол на цю тему. Автор підкреслює, що тепер, після відкинення іракським парламентом справа резолюції ООН, яка передбачає «серйозні наслідки у випадку її невиконання», цілковито залежить від Саддама Хусейна. 250 членів іракського парламенту вчора обговорювали резолюцію протягом трьох годин і лише сьогодні оголосили про одностайне рішення відкинути резолюцію, як сказано, від імені народу і з міркувань безпеки країни.

Автор підкреслює у зв’язку цим, що наміри президента Буша застосувати військову силу у випадку відмови Багдада підпорядкуватися резолюції відомі віддавна. Рішення парламенту може ще скасувати іракський керівник Саддам Хусейн, який має термін до п’ятниці і дальших 30 днів для підготовки списку всіх іракських військових об’єктів та арсеналів, підкреслює коментатор французької газети, проте не відважується виступати із прогнозами дальшого розвитку подій навколо Іраку.

Серед інших коментарів у західній пресі варто навести відгук представника Програми розвитку ООН Малока Брауна на проблеми, які постали в системі надання допомоги країнам третього світу. Автор підкреслює, що рекомендації й рецепти 90-х років про лібералізацію ринку, розвиток громадського сектора і мінімальне втручання держави в економку, як нині показує практика, зазнали поразки у низці країн з економічними проблемами. У цьому контексті автор наводить Аргентину, Індонезію, Нігерію і підкреслює, що протягом останнього десятиліття економічний стан у приблизно 60-ти країнах світу значно погіршився із дальшим збереженням цієї тенденції. Вихід із цієї ситуації автор бачить у збільшенні допомоги у розвитку підприємництва у країнах третього світу, який налічує два мільярди людей, що не мають чистої питєвої води й елементарних санітарних умов. На думку автора, тут повинен докласти зусиль західний великий бізнес, щоб розвіяти взаємне недовір’я. Як приватний сектор критично дивиться на майбутнє третього світу, так цей світ критично ставиться до великого бізнесу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG