Доступність посилання

ТОП новини

Візит Володимира Литвина у Польщу


Візит Володимира Литвина у Польщу

Варшава, 13 листопада 2002 - У вівторок і середу на запрошення маршалека польського Сейму Марека Боровського у Варшаві перебував з офіційним візитом голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Голова Верховної Ради зустрівся також з президентом Польщі Александром Кваснєвським, прем’єр-міністром Лешеком Міллєром та міністром закордонних справ Влодзімєжем Цімошевичем. В приміщенні Посольства України Володимир Литвин вручив 14 нагород Верховної Ради України польським політичним та громадським діячам за вагомий особистий внесок у налагодження добрих стосунків між Україною та Польщею. Серед нагороджених такі знані постаті, як колишні дисиденти Яцек Куронь, Адам Міхнік, Ян Новак-Єзьоранський, а також сучасні ліві політики Юзеф Олєкси, Тадеуш Івіньський, Ян Бира.

Зустрічі Володимира Литвина із керівниками польської держави мали швидше інформаційно-ознайомче навантаження, без глибшого аналізу внутрішньої ситуації в Україні чи її зовнішньополітичних проблем. Принаймні, таке враження складалося під час коротких спілкувань з пресою учасників цих зустрічей. Після розмови з польським президентом було в черговий раз задекларовано, що “розширення ЄС не повинно призвести до створення нової залізної завіси по річці Буг”. На зустрічі із спікерами обох палат польського парламенту, обговорювались перспективи міжпарламентської співпраці тощо. На запитання до маршалека Сейму Марека Боровського та до Володимира Литвина, чи була в їх бесіді мова про внутрішньополітичну ситуацію на Україні, польський спікер відповів, що це справи, які повинні вирішуватись в самій Україні, а український голова Верховної Ради заявив, що у цій ситуації немає нічого надзвичайного, а весь шум створюється політиками опозиції, які намагаються виносити назовні наші внутрішні проблеми.

Голови парламентів уникали також інших гострих тем, які затьмарюють польсько-українські стосунки, таких, наприклад, як спроби надання колишнім воякам УПА ветеранського статусу, що викликає незадоволення серед поляків, чи відзначення у Польщі в наступному році 60-ліття “волинської трагедії”. На думку Володимира Литвина на цих питання не варто затримувати особливу увагу, тому теми ці були згадані лише побіжно.

Щодо перспектив співпраці, то Марек Боровський запропонував українському колезі створити польсько-український міні-парламент, який був би дещо вищого рангу, ніж відповідні міжпарламентські групи, до нього входило б значно більше депутатів як Сейму так і Верховної Ради і свої засідання цей міні-парламент проводив би почергово в обох країнах. Голові Верховної Ради ця пропозиція сподобалась і вирішено попрацювати над її реалізацією. Однак, перебування Володимира Литвина у Варшаві мало характер “візиту ввічливості”, а тому й не принесло ніякої конкретики і не викликало жодної публічної реакції. Однак, можна сподіватися, що цей візит невдовзі отримає свій логічний розвиток, оскільки спікер Сейму Марек Боровський запросив пана Литвина до участі в Польсько-Українському Форумі, який відбудеться у Варшаві 21-22 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG