Доступність посилання

ТОП новини

Шеф бюро Національної безпеки Польщі Марек Сівєц прибув в Україну для вирішення питань із відзначенням шістдесятиріччя трагічних подій на Волині


Шеф бюро Національної безпеки Польщі Марек Сівєц прибув в Україну для вирішення питань із відзначенням шістдесятиріччя трагічних подій на Волині

Київ, 13 листопада 2002 - Шеф бюро Національної безпеки Польщі Марек Сівєц прибув в Україну для вирішення питань із відзначенням шістдесятиріччя трагічних подій на Волині - дати, на яку дуже болісно реагує польське суспільство, і яка породжує хвилю антиукраїнських настроїв у Польщі. Полякам важливо, аби Україна визнала, що вона відповідальна за нищення сотень тисяч польських громадян на Волині в 1943 році. Україна має свої оцінки тих подій. Дата шістдесятиріччя і те, у якому форматі вона буде відзначена, матиме величезний вплив на перспективу польсько-українських відносин. 13 листопада у Києві Сівец зустрічався з президентом України. Але найдовше тривали його переговори із секретарем Ради національної безпеки та оборони Євгеном Марчуком. Відразу після їхнього завершення він дав ексклюзивне інтерв'ю Радіо Свобода

Євген Марчук

Поки що немає завершального й узгодженого по обидві сторони бачення, як це буде робитися. Але найголовніше, що є розуміння обох сторін, що ця дата має бути в центрі уваги керівництва України й Польщі. Як із нею повестися, як підступитися до цієї дати - це ще остаточно не вирішено. Можливо, провести декілька круглих столів, можливо, спільні зустрічі творчих спілок.

Ганна Стеців

Оцінки польської сторони й оцінки української сторони, можна сказати, кардинально відрізняються.

Євген Марчук

Це одна з проблем. Це дуже болюча тема - ще є живі учасники тих подій і в Польщі, і в Україні. Поки що ми підходимо в такий спосіб, щоб не вдаватися в оцінки. Дуже важко буде дійти до якоїсь спільної оцінки.

Ганна Стеців

Але ми змушені будемо зробити оцінку, оскільки президент Кучма буде змушений або засудити події на Волині, як це зробив, скажімо, Кваснєвський стосовно акції «Вісла», просити пробачення у поляків так, як просив пробачення президент Кваснєвський в українців за акцію «Вісла», хоча ці дві події неспівмірні. Ми мусимо зробити оцінки. Як Ви сказали, « ми пробували знайти шлях, як підступитися до розв’язання цієї проблеми». І як можна до неї підступитися?

Євген Марчук

Є така формула - кривавий конфлікт бездержавних націй на той момент. Адже, 43-й рік 11 серпня. Переносити зараз у прямому смислі відповідальність на Україну, як на державу... Ми розуміємо, що й операція «Вісла», і те, що відбулося на Волині - це далекі, але досить стійко прив’язані наслідки пакту Молотова-Ріббентропа.

Ганна Стеців

Марек Сівець і Ви бачите якісь спільні підходи?

Євген Марчук

Бачимо, але поки що говорити не будемо, тому що їх треба дуже серйозно проробити в себе вдома. Це не просто влада сама вирішила - чи ми з Сівцем, чи Кваснєвський і Кучма - це було б зовсім неправильно. Треба підійти до цього рішення з урахуванням і тих учасників, які сьогодні є, творчих людей, істориків, Парламенту. Дуже болюча історія.

Ганна Стеців

Чи Ви сьогодні впевнені в тому, що вдасться знайти «золоту середину» у розв’язанні цієї проблеми?

Євген Марчук

Якщо сказати чесно, то поки що ні...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG